Вкусни празници с приятелите на вестник “Струма”! Люба Атанасова, бивш преподавател в ЮЗУ, в момента учи китайски студенти на български език в Пекин

Вече повече от 7 г. живея в Китай, пътувала съм почти из цяла Азия, но за мен най-привлекателна се оказа южнокорейската кухня.
За първи път от 7 г. ще бъда със семейството си и дълго мислих какво бих могла да приготвя, така че хем да не нарушава нашите български традиции, хем да дам възможност на близките си да опитат нещо ново и напълно различно.
Най-напред ще представя едно много лесно за приготвяне ястие, което винаги си поръчвам в любимия си ирански ресторант в Пекин.

Пилаф с леща
Продуктите са изключително достъпни като цена, може да се сготви лесно и бързо, а според мен ще е идеално като допълнение на традиционните ни постни сарми.
Те са ориз – две чаени чаши (оригиналналната рецепта е с ориз басмати, аз по принцип предпочитам видовете дългозърнест ориз); една чаена чаша леща (зелена); зехтин за запържване – около 4-5 супени лъжици; 2 средно големи глави лук; 2 чаени лъжички куркума; сол; смлян чер пипер; една щипка канела; малко кубче краве масло. Най-напред загряваме зехтина и в него запържваме наситнения лук, докато леко омекне. Прибавяме куркумата и канелата, а след това и предварително измитата и напълно отцедена леща. Разбърква се и след това се прибавят около 4 чаени чаши вода (бихте могли да използвате зеленчуков бульон, макар за мен ароматите и така да са предостатъчни). Оставя се да поври, докато се свари, но в никакъв случай не изчаквайте да се развари – за тази рецепта лещата остава малко твърда (аз я оставям почти хрупкава). Добавят се оризът и маслото, след което се покрива и се оставя да къкри на много слаб котлон около десетина минути. На няколко минути трябва да повдигате капака и да разбърквате, за да стане оризът пухкав и да се смесят вкусовете и ароматите. Пилафът е готов, когато остане без никаква течност.

Ирански пилаф


Сега една китайска рецепта, за която обаче ще трябва да изчакате да стане 25 декември. Тя е без месо, но има яйца. Става дума за едно наистина семпло ястие, което всички експати в Пекин харесваме.

Нарича се jia chang cai, или настъргани.
Червени домати с пресечени яйца
За самите китайци това простичко ястие също е с особено значение, защото олицетворява домашния уют. Продуктите са: 6 яйца; около четвърт кг червени домати; три-четири стръка зелен лук (перата); 1 с.л. оризово вино или шери (може да заместите със соев сос); 1 с.л. тъмен китайски оцет (може да заместите с винен оцет); 1 с.л. царевично нишесте; 1 с.л. захар; 2 с.л. кетчуп; 1 с.л. настърган джинджифил; 3 с.л. олио (китайците използват предимно царевично).
Яйцата се разбиват много добре заедно със солта, оризовото вино и сусамовото олио. В друга малка купа разбъркайте царевичното нишесте и 2 с.л. вода, докато се смесят добре, след това разбъркайте захарта и кетчупа. Нарежете доматите на неголеми парчета. Ако нямате уок, използвайте широк тиган с незалепващо покритие – затоплете го на силен огън с олиото. Запържете до златисто перата лук около 20 секунди, след което добавете яйцата при непрекъснато бъркане, докато стегнат (около 45 секунди). Когато са готови, изсипете в купа за смесване, а тигана просто почистете с кухненска салфетка. Загрейте отново тигана на силен огън с останалата супена лъжица олио. Когато стане достатъчно горещ, добавете джинджифила и гответе около 15 секунди. Добавете доматите и солта на вкус; гответе, като разбърквате от време на време, докато доматите омекнат и започне да се образува сос (2-3 минути). След това намалете котлона на средна температура. Разбъркайте сместа от царевично нишесте и кетчуп в купата, след което я пуснетер в тигана. Гответе, като разбърквате, докато сосът заври и се сгъсти. Опитайте и регулирайте на вкус за сол, захар или повече кетчуп, в зависимост от предпочитанията ви. Разбъркайте яйцата в купата, след което ги върнете в тигана. Гответе, разбърквайки, за няколко секунди, за да завършите пресичането на яйцата и да се смесят вкусовете. Отгоре залейте с изпържения зелен лук и сервирайте с ориз на пара.

Китайски домати с яйца


И накрая, ако предпочитате да разнообразите традиционното червено вино за коледната трапеза, ще ви покажа как да си направите любимия ми тайландски коктейл
“Ураган Банкок”
Необходими са ви половин чаша захар; лед на кубчета; 2 чаши ром; 2 чаши сок от маракуя; 2 чаши портокалов сок; 2 чаши сок от ананас; 1/2 чаша портокалов ликьор; 8-10 парченца пресен ананас; 2-3 лаймчета. Всички течни продукти смесвате в голяма купа, след което добавяте ледчетата и плодовете. Аз го сервирам в чаши за мартини и украсявам с още ананас. Коктейлът може да се приготви и с портокали, ако нямате или не харесвате ананас.

Ирански пилаф


Весели и вкусни празници на всички!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *