Любители на книгите и виното се конкурираха за „Най-начетен майстор винар“ в библиотеката на благоевградското читалище

Любители на книгите демонстрираха майсторлъка си на винопроизводители в превърналия се в традиция конкурс „Най-начетен майстор винар“, организиран в навечерието на Трифон Зарезан от ръководството на читалище „Н. Вапцаров 1866“ – Благоевград. Въпреки че задължителното условиe за участниците бе само да са читатели на библиотеката, малцина от регистрираните се осмелиха да донесат проби за дегустация, което пък донякъде улесни работата на енолога Мирослав Гарванов.

„Хората все по-рядко се занимават с отглеждане на лозя и с производство на вино в домашни условия, тъй като и двете изискват работа и сериозни познания“, обясни участието на едва 12 претенденти за наградите М. Гарванов.

Общо 12 бутилки – 7 с червени и 5 с бели вина, бяха донесени за участие в конкурса, но се оказа, че в бързината семейство Ангел и Весела Георгиеви са грабнали и бутилка с ракия, та едното шише отпадна от надпреварата.

„На първо място при домашните вина се оценява майсторлъкът – дали е бистро и дали вкусът е характерен за възрастта му, но ако, след като опитате, поискате да пиете още, значи виното е хубаво“, с усмивка обясни най-важния критерий при оценяването енологът.

Докато той дегустираше и отбелязваше професионалната си оценка за пробите, празника с изпълнения откриха Димитрина Маноилова от класа по мандолина с преподавател Димитрина Китанова и хорът за стари градски песни към читалището с ръководител Валентин Георгиев.

Първото място за най-начетен майстор на бели вина грабнаха Весела и Ангел Георгиеви с единственото розе, което бе причислено към белите вина, а за червено вино за най-добър бе признат Борис Алексов.

Любопитен факт е, че победителите тази година си размениха призовете, получени миналата в двете категории, демонстрирайки, че са еднакво добри майстори и на бели, и на червени вина.

Библиотекарката в кв. „Грамада“ Зоя Александрова бе отличена и в двете категории, като взе приза за трето място при червените и второ място при белите вина. Георги Георгиев и Гергана Стоянова също бяха отличени за майсторлък на винопроизводители.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *