HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Любовна агресия! Черният лебед нападна до кръв гъска на езерото в парк Бачиново, пазачът я спаси

Конфликт се разрази в събота на езерото в парк Бачиново. Разправията стана не между дошлите на разходка благоевградчани, а между пернатите обитатели.

„Черният лебед нападна една от гъските. Яростната атака бе прекратена от пазача на езерото, който влезе с лодка в езерото и спаси гъската от агресивния самец”, разказа очевидец на сценката.

Жертвата на нападението беше цялата окървавена и стоеше край езерото в компанията на другите гъски, видя репортер на „Струма“. Във водата бяха само гъските и двете двойки лебеди, както и лодката лебед, на която се возеха младежи.

В края на март започва размножителния период, през който се водят жестоки битки и от двата пола пернати, завършващи със сериозни наранявания, обясниха орнитолози. Проблемът е, че благоевградските лебеди са разгонени, но не снасят яйца и нямат поколение.

Двете двойки – черни и бели, бяха внесени от Холандия преди няколко години и проблемът не е в адаптацията. Според специалистите безплодието се дължи на стреса, който изящните птици търпят в резултат на прекалено внимание от страна на хората или от заплахите на кучета, лисици и др. хищници. За да бъде ограничена заплахата от нашественици, в момента около езерото се поставя мрежа и предстои да бъдат направени изкуствени полози специално за лебедите.

Патиците нямат такива проблеми, те вече са снесли 16 яйца, които предстои да измътят.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *