ЛЮБОПИТЕН КАЗУС: Ексуправителят на депото в Разлог П. Белчев, уволнен от съпартийката му Г. Фарфарова часове преди да сдаде властта на Кр. Герчев, съди Общината за 17 000 лв. обезщетение

Бившият управител на Регионалното депо за неопасни отпадъци в Разлог Петър Белчев е предявил иск от 17 000 лв. за уволнението си от работа, съобщи общинският съветник в Разлог Димитър Марков. Белчев е бил уволнен в последния ден от управлението на временно изпълняващия длъжността кмет на Разлог Гергана Колчева-Фарфарова, която оглави общината на 15 септември 2023 г., след излизане в предизборен отпуск на предшественика й Венцислав Гърменов, и остана на поста до клетвата на новоизбрания кмет Красимир Герчев на 9 ноември.

След 6 години управление на депото, което обслужва четирите общини Разлог, Банско, Белица и Якоруда, и няколко получени грамоти от Общината за добро справяне с работа, Белчев е уволнен на основание чл. 328, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда. Този член гласи: „Липса на качества за ефективно изпълнение на работата“.

„Когато се ощетяват жителите на община Разлог, има проблем, и то голям. А работата на общинския съветник е да следи за спазване на обществения интерес и когато той е засегнат по някакъв начин, да информира гражданите.

Това, което научих, за мен е неморално деяние, което за пореден път доказва защо хората нямат доверие на никой управляващ, за съжаление.

Сигурно е случайно, че бившата вр.и.д. кмет е получила някакво просветление в последния си работен ден и е предприел тази безразсъдна стъпка.Лошото е обаче, че при неприятен развой на нещата ние всички ще трябва да платим за невежеството на този бивш кмет“, коментира съветникът Димитър Марков.

Любопитното е, че П. Белчев и уволнилата го Г. Фарфарова на местните избори бяха заедно в листата на СДС /ВМРО-БНД/, водена от най-върлия опонент на Герчев – бившия кмет на Разлог Любен Татарски. На вота Фарфарова получи 246 преференции и стана общински съветник, Белчев обаче взе едва 95 гласа и остана извън ОбС.

И понеже видимо става въпрос за единомишленици, които и до момента са в отлични отношения помежду си, в Разлог усилено задават въпроса дали уволнението не е направено само заради обезщетението, което Белчев очаква от Общината. По изчисленията на Марков с лихвите то ще е около 20 000 лв. В тази посока на разсъждение води и избраният от Фарфарова чл. 328, ал. 1, т. 5, който е използван за прекратяване на договора му за управление. Според юристи това основание за уволнение е безвиновно и то не може да се мотивира с дисциплинарни нарушения. Фактите, които обосновават наличието на основанието за уволнение по този член, могат да бъдат изложени в доклад на атестационна комисия. Атестация в конкретния случай обаче липсва, в заповедта не са посочени и конкретните качества, които липсват на Белчев за изпълнение на ангажиментите му, поради което най-вероятно той ще бъде възстановен на работа заедно с полагащото му се обезщетение. За уволнения по този член ВКС има практика още от 2005 г. и тя е нееднозначна – уволненият неизменно бива възстановяван на работа с полагащото му се обезщетение.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *