ЛЮБОПИТЕН КАЗУС! Детронираната от поста след сигнал на лице фантом кметица на с. Коларово Величка Спасова се връща на поста

Кметицата на петричкото с. Кларово Величка Спасова е била неправомерно отстранена от поста и трябва да поеме отново управлението на селото, съобщи решението на ВАС от 1 февруари адвокатът й Любомир Георгиев. Той е бил уведомен, че клиентката му печели и че последната съдебна инстанция отменя решението на Общинската избирателна комисия в Петрич за детронирането й. Въпрос на дни е тя да заеме отново кметския пост.

Припомняме, че ОИК – Петрич с решение от 14 януари 2020 г. отстрани избраната кметица на с. Коларово с мотива, че не е уведомила в едномесечен срок ОИК и председателя на ОбС – Петрич за липса на обстоятелства за несъвместимост със заеманата изборна длъжност. Проверката срещу нея бе предприета след сигнал в ОИК от Костадин Кирилов Милчев, в който се изразяваха съмнения, че няколко селски кметове, сред които и Величка Спасова, са в нарушение на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, според който в едномесечен срок избраните кметове са длъжни да заличат участието си в търговски дружества, както и да уведомят за това ОИК и председателя на ОбС.

При проверката бе установено, че Величка Спасова се е заличила в срок като търговец, но не е изпълнила другите две условия – да уведоми ОИК и председателя на ОбС. Тя обаче бе категорична, че на 27.11.2019 г. е представила всички изискуеми документи на секретарката на председателя на Общинския съвет, а уведомлението й е „изгубено”. ОИК – Петрич счете това за защитна теза и взе решение да прекрати предсрочно пълномощията й.

Величка Спасова обжалва пред Административен съд – Благоевград, като в хода на делото бе представена справка от деловодната система на ОбС – Петрич  и бяха изслушани свидетелските показания на секретаря на Общинския съвет. Съдия Иван Шекерлийски остави в сила решението на ОИК, тъй като счете, че неизпълнението на второто кумулативно предвидено изискване в разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА – да се уведоми в едномесечен срок ОИК и председателя на ОбС,  не е несъществено отклонение от предвиденото задължение.

Решението бе обжалвано пред ВАС, като становището на адвокат Любомир Георгиев беше, че подателят на сигнала срещу Величка Спасова – Костадин Кирилов Милчев, не съществува. Представен е и документ от Районна прокуратура – Петрич, в който ясно се посочва, че след издирване и проверка в база данни население такова лице, с такива три имена, на този адрес, посочен в жалбата, няма. 

Делото във ВАС бе временно  спряно заради образуваното в Конституционен съд дело относно чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, за нарушението на който бяха прекратени предсрочно пълномощията на други кметове.

След решението на Конституционния съд, че нормата не е противоконституционна, делото бе възобновено, но пък съдебният състав се отвежда след искане на адвокат Георгиев с мотива, че не се произнася своевременно по молбите на Величка Спасова. Делото е поето от друг състав на Трето отделение на ВАС, председателстван от Галина Христова. Последното съдебно заседание е проведено на 18 януари, като председателят на ОИК – Петрич З. Авгинова не се явява, а изпраща писмено становище.

Решението на ВАС от 1 февруари е окончателно и сега Величка Спасова следва да се върне обратно в кметството на село Коларово. Адвокат Георгиев заяви, че все още не е запознат с решението на ВАС, тъй като не е публикувано, но е категоричен, че спрямо Величка Спасова е извършена саморазправа. 

ЕКИП „СТРУМА”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *