ЛЮБОПИТЕН КАЗУС! Инспекцията по труда погна благоевградска учителка след сигнал, че работи по 8 часа на ден на две места

Инспекцията по труда погна благоевградска учителка след подаден сигнал, че работи по 8 часа на ден на две места – тоест е на два трудови договора на цял щат. Става въпрос за асистент, доктор, инженер Мая Стоева, която е старши учител по общотехнически и специални предмети в Благоевградската професионална гимназия, а освен това преподава в ЮЗУ и е част от академичния състав на катедра „Технологично обучение и професионално образование“ към Техническия факултет.

„Получихме такъв сигнал преди 2-3 седмици. В момента колеги извършват проверка, очаквам  резултатите да са готови в края на  тази седмица“, каза директорът на дирекция „Инспекция  по труда“ – Благоевград Славянка Симитчийска-Яновска. Тя допълни, че не е редно служител да има сключени и  основен, и допълнителен трудов договор за пълно работно време от 8 часа, или казано по-просто, да работи по 16 часа на ден.

А иначе законодателството дава право на работник освен основния трудов договор на 8 часа, да има и втори – допълнителен, на 4 часа и действително служители, в това число и учители, работят на втори договор в ЮЗУ или в друго училище на 1/2  щат по 4 часа.

Репортер на „Струма“ се консултира и с директори на училища, които повдигнаха и друг важен въпрос. „Изключително притеснителен е фактът, че никъде нищо в системата „не мига“ и де факто ние не знаем дали, назначавайки някой учител на работа и сключвайки с него основен трудов договор, той няма и друг такъв“, споделиха за проблема директори.

Така например в благоевградско училище назначили учител, но след 3 месеца се усъмнили, че той работи и на друго място, без да ги е информирал за това. По ЕГН-то направили проверка в НАП и така излязъл наяве другият трудов договор по 8 часа на преподавателя.

Любопитна подробност е и че такива проверки в НАП се правят по приятелска линия, тъй като няма регламентиран път, по който това да става официално. На въпроса няма ли законов път, по който да се правят такива справки и не „мига ли“ нещо в цялата система – НОИ, НАП, Инспекцията по труда, ако някой сключи втори трудов договор на 8 часа, Сл. Симитчийска-Яновска отговори: „За съжаление няма. Разчита се единствено на добрата воля и коректността  на работника”.

С две думи, ако служителят не е достатъчно коректен, може и да не информира работодателя си, че работи и на друго място на пълен щат, и така да заеме две работни места с две заплати. Именно за да избегнат такива порочни практики, от благоевградско училище по собствена инициатива са въвели „ново правило“ – при постъпване на работа новоназначените служители /учители/ попълват декларация дали работят и на друго място, на какъв вид договор и при каква трудова заетост.  

ЕКИП „СТРУМА“


Сл. Симитчийска-Яновска

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Студент

    В една катедра дето има 5-ма Студенти чак преподаватели отвън при положение че има 10 на щат. Този Палячков, “професор”Плачков се оля

    Отговор
  2. Макаренко

    Я пак проверет, доколкото знам човек може да работи на 1 основен трудов договор за 8 ч./ден и на още 2 по 4 ч./ден или още 1 по 8 ч./ден!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *