ЛЮБОПИТЕН КАЗУС Хвърлен фас в Англия довлече на кюстендилка главоболия с правосъдието

Решение за финансови санкции, постановено от Улвърхямптънски магистратски съд в Обединено кралство Великобритания, навлече съдебни перипетии на кюстендилка, работеща като куратор в изложбена зала в Кюстендил. Бистра Стоянова трябва да плати  220 британски лири за това, че на 26 октомври 2015 година в град Улвърхямптън е изхвърлила цигарен фас, като го оставила на булевард „Ватерло Роуд“, място, за което подлежи на санкции по закона за защита на околната среда в Обединеното кралство. Освен това кюстендилката трябваше да се бръкне и със 120 лири за разходите по съдебното и административното производство, които са довели до решението, и още 22 лири към обществен фонд или организация. Производството по делото е по реда на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Парадоксът на британските власти е, че в изпратеното до България удостоверение за финансови санкции са посочени  имена Бисра С., с адрес кв. „Дървеница” в столицата, като вписаният единен граждански номер съвпада с този на кюстендилката. Справка на Софийски градски съд изпраща делото по подсъдност в Кюстендил, тъй като тяхно проучване открива лице със същите инициали, че живее в Кюстендил и годината на раждане съвпада с удостоверението, пратено от британците. От защитата обаче в Кюстендил отхвърлиха искането, тъй като английските власти не са записали трите имена на Бистра, и не е ясно дали това е престъпилото закона лице. Освен това адресът на Бистра е в Кюстендил, а административно нарушение по българското законодателство е с изтекла погасителна давност – деянието е извършено на 26.10.2015 г.

Кюстендилският съдия Йоланда Цекова е поискала справка от Националната база данни на населението, като са установени  четири лица с подобни имена, които живеят в различни градове на България. На адреса в София полицейски служители пък не открили подобно лице.

Пред съда в Кюстендил кураторката заявила, че на  30.03.2016 г. е била в България, откъдето е влязла през ГКПП – Калотина и че никога не е била призовавана и лично не се е явявала пред английски съд.

От съда в Кюстендил бяха категорични, че по никакви други идентификационни индивидуализиращи белези не може да се направи безспорен извод, че посоченото в удостоверението лице с имената Бисра С е именно тя. Защото е безспорно установено, че настоящият й постоянен адрес е в Кюстендил, а не както е записано в удостоверението в гр. София. В тази връзка кюстендилските магистрати отхвърлиха искането за финансови санкции по искането за международна помощ от Обединеното кралство. Решението може да се обжалва пред по горната инстанция – Софийски апелативен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *