ОИК – Кресна отказа да признае официално писмо от кмета Н. Георгиев с указание да освободи от поста осъдения управник на с. Сливница, докато умуват дали да се съобразят с влязла в сила присъда, печелят по 30-40 лв. на заседание

Общинската избирателна комисия в Кресна отказа да прекрати пълномощията на кмета на с. Сливница Йордан Стоянов Дончев, тъй като не призна за официален документ писмо от община Кресна. В писмото си, подпечатано с печата на общината, кметът от БСП Николай Георгиев напомня на ОИК, че Дончев трябва да бъде отстранен от поста, тъй като вече е осъден. Въпреки че към него бе приложено писмо от Районна прокуратура – Сандански и Решение № 903436/30.07.2020 г. по въззивно наказателно от общ характер дело № 325/2019 г. по описа на Окръжен съд – гр. Благоевград, ОИК прецени, че това не й е достатъчно, за да прекрати мандата на издигнатия от ГЕРБ кмет Дончев.

„Получените документи не са изпратени до ОИК – гр. Кресна от компетентен орган и не съдържат заверен от съда препис от влязла в сила присъда във връзка с чл. 42, ал. 1, т. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация“, мотивират отказа си да изпълнят влязлото в сила съдебно решение председателят на ОИК Росица Петличка и 8-те присъствали на заседанието членове на комисията.

Явно се е намерил опитен юрист, който да обясни на ОИК, че така не може, защото 2 дни след отказа си Р. Петличка отново събра комисията на спешно заседание, в което е взето решение как да се измъкнат от ситуацията – ОИК реши да изиска от Районна прокуратура – гр. Сандански удостоверение за влязла в сила присъда на лицето Йордан Стоянов Дончев и заверен от съда препис от влязла в сила присъда във връзка с чл. 42, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА, след което ще се събере за трети път, за да освободи Дончев.

Мудността във вземане на решение облагодетелства както селския кмет, който ще може още няколко седмици да е със статут на управник на Сливница, така и самите членове на ОИК – Кресна, които за всяко участие в заседание получават между 30 и 40 лв., независимо от продължителността и тежестта на съответното заседание.

Междувременно още миналата седмица Централната избирателна комисия одобри искането им за изплащане на общо 19 хонорара по първите 2 заседания по казуса с Дончев.

Припомняме, че той бе осъден условно за съставяне на документ с невярно съдържание. Преди 2 години кметът заедно с нотариус и служител в акционерно дружество влязоха в съда за документни измами, свързани с промени на участие на лица в пенсионни фондове. В съдебна зала бе доказано, че през 2016-2019 г. Дончев подписал 38 души от Благоевград, Сандански, Кресна, Хаджидимово, с. Ощава, с. Сливница, с. Долна Градешница и с. Горна Брезница, в резултат на което, без да подозират, те  сменили фонда си за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

В Районен съд – Сандански кметът на с. Сливница получи 2 г. условно с 5-г. изпитателен срок, както и присъда лишаване от правото да упражнява професията си за срок от 5 години, но по-късно Окръжен съд – Благоевград намали наказанието му на 9 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и на 2 г. лишаване от правото да бъде кмет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *