ЛЮБОПИТНА ИНВЕСТИЦИЯ!Съпругът на гл. секретар на финансовото министерство влиза в бизнеса в Пиринско, ще бутилира изворна вода от Катунци

Съпругът на главния секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева – Георги Кирилов Георгиев, влиза в Пиринско с идеята да печели от природното богатство на санданското с. Катунци – изворната вода. Фирмата му „Визекс про” ЕООД е входирала през ноември миналата година в община Сандански, а този месец – и в Басейнова дирекция, инвестиционно намерение за изграждане на тръбен кладенец с дълбочина до 120 м, от който за 270 работни дни годишно ще бутилира по 25 920 куб.м вода. Самите бутилки ще бъдат измивани с вода от водопроводната мрежа на селото.

Георгиев ще черпи изворната вода от водно тяло „Порови води в Неоген-Сандански”, за което има забрана за издаване на разрешителни за водовземане, когато то надвишава наличните ресурси на тялото. В случая обаче явно не става въпрос за превишаване, защото екоинспекцията даде зелена светлина на инвеститора – по нейните изчисления дори и след като Георгиев започне дейността си, капацитетът на използваната вода ще е по-малко от 60%.

След издаване на разрешително за водовземане по реда на чл. 44 от Закона за водите, което едва ли ще му бъде отказано, бизнесменът трябва да докаже с изследване, че водата е годна за пиене, и да определи санитарна зона около кладенеца. С това се изчерпва и цялата бюрократична процедура, през която той трябва да мине. Следващата стъпка е започване на бутилирането.

Любопитното е, че преди по-малко от 2 г. към изворната вода на с. Катунци посегна и столичната „ГД Инвест“ ООД със съдружници Нели Манова и Боряна Костова. Още на 8 декември 2015 г. фирмата  нае с договор склад за готова продукция, където по-рано се съхраняваха бутилките с марка „Преподобна Стойна“. Складът остана празен, след като държавата запечата находището на минерална вода и прекрати 20-годишната концесия на използващата го фирма „Мериам-90“. Причината беше, че управителят на фирмата – председателят на УС на партията на Стефан Софиянски „Съюз на свободните демократи” Радослав Кацаров, не бе плащал концесионни вноски от 2011 г. до 2015 г., възлизащи общо на 507 840 лв.

Подобно на Георгиев, „ГД Инвест“ започна процедура по издаване на разрешително за направа на тръбен кладенец с дълбочина 65 метра и за инсталиране на поточна линия за бутилиране на 4000 бутилки от по 500 мл на час, или 10 милиона бутилки годишно. Фирмата получи разрешение, след като се оказа, че дебитът на водата е 93,07 л/сек, от които 4,07 л/сек ползва гръцката фирма „Орама литос“ ООД, а други 4,05 л/сек – гражданите. „ГД Инвест“ още не е започнала производството, но и по всички държавни регистри могат да се забележат топлите й връзки и тесни бизнес отношения с неизрядния концесионер „Мериам-90“ чрез съвместни участия във фирми на собствениците им, прехвърляния на дялове един другиму и т.н.

Съпругата на най-новия инвеститор в Пиринско – Таня Георгиева, започва работа във финансовото министерство през 1995 г. като “специалист”, от 2003 г. оглавява дирекция “Човешки ресурси”, а главен секретар става по време на управлението на Симеон Дянков. По данни от декларацията й пред Сметната палата тя е заела на мъжа си 72 000 лв., с които най-вероятно той ще стартира проекта си в Катунци. Г. Георгиев официално има 2 фирми, а съпругата му е член на борда на директорите на БНБ в качеството й на гл. секретар на финансовото министерство и участва в обща семейна фирма със съпруга си и сина им Кирил. Според публикации в електронните медии Георгиева още поддържа топли отношения с ексминистър Дянков и когато той е в България, неизменно гостува в къщата на Георгиеви в Панчарево, а на срещите винаги присъства и земеделският министър Румен Порожанов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *