ЛЮБОПИТНА НАХОДКА! Красив каменен под с мраморен кръст изскочи изпод дюшемето при ремонт на 140-г. храм в Овчарци

При ремонт на пода на храм “Св. Йоан Богослов” в с. Овчарци, община Сапарева баня, майсторите се натъкнаха на ценна находка – откриха каменна настилка, която е сложена при строителството на църквата през 1881 г. Подът е направен от огромни дялани камъни, в който е вграден кръст от бял мрамор с орнаменти – малки цветя, наредени в кръг. Точно пред олтара от добре обработен камък е направено слънце, а в двата края – каменни цветя. Пред вратата на самия вход има издялани знаци.

Свещеник Георги Гелов от съседното село Ресилово е завършил магистратура “История на храмовото изкуство” и с интерес разглада ювелирната изработка на старите майстори. Майсторите, строили храма, са от Дебърската школа. Те са внесли западно влияние в християнския храм в Овчарци. Зографите и майсторите от Дебърско са строили и изографисвали черкви не само на Балканите, работили са и във Венеция, Италия”, обясни свещеник Гелов.

Георги Гелов

Свещенослужителят в храма отец Ивайло заяви пред “Струма”:

“Догодина се навършват 140 г. от построяването на църквата. Дюшемето беше изгнило и реших да го подменя за юбилея. Като разковахме дъските, пред нас с майсторите изникна уникалната находка. Каменните плочи с коне са ги докарвали от високата част на Рила, някъде около 7-те рилски езера. Всички хора от селото са дарявали каквото могат за строителството. На всяка изографисана икона е записано и името на дарителя. На един от иконостасите е записано името на Хаджи Васил, който е ходил на Божи гроб и поколенията след него носят фамилията Хаджийски.

Няма много данни за историята на строежа на храма. Първоначално в него е живял монах, който заминал за Атон и взел всички архиви със себе си.

Има много идеи как да се запази ценната находка, която няма историческа стойност, но показва майсторството на каменоделците по онова време. Колоните, които държат храма, са от дърво, което вече 140 г. не е помръднало. Не зная какъв е дървеният материал и дали е намазан с нещо, за да не го ядат дървояди, но е здрав.


Новооткритият кръст в центъра на черквата 

Чакам Белоградчишки епископ Поликарп да се произнесе дали да се слага новото дюшеме, което е готово, или подът да остане такъв, какъвто е бил. Д-р Соколова даде идея да се сложат дъски, но местата, където са кръстът и останалите мотиви, да се покрият с дебело стъкло, за да се виждат, все пак това е част от историята на храма.

Попитах миряните от селото дали да се слагат дъски, или подът да остане така, както е направен преди 140 г., но се получи разделение. Младите искат да се сложи дюшеме, за да е по-топло като идват по празниците, но преди 100-тина години как са стояли миряните с опинци, направени от свинска кожа, по два часа на литургия. По-старите искат да си остане каменният под, но в крайна сметка ще реши владиката Поликарп”, обясни отец Ивайло.

Пред “Струма” Радка Георгиев заяви: “Аз съм да се сложи дюшеме. Така е по-топло и по-уютно”.

Нейната съселянка Теодора Шикова, която е живяла в София и се е върнала в Овчарци през 2012 г., е на обратното мнение: “Подът да остане такъв, какъвто е построен от предците ни, за да се знае от младите хора. Това е история”, категорична бе Шикова.

Край с. Овчарци има разположени 5 параклиса – “Св. Богородица”, “Св. Йоан Рилски”, “Възнесение Господне”, “Св. Николай” и “Св. Троица”. В селото живеят над 100 души.

На изпроводяк отец  Ивайло показа ктиторския надпис в притвора, там пише: „Построена през 1881 год. от майстори строители: Кирияку и Малце от с. Крушово, Дебърско – Македония“.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *