HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ЛЮБОПИТНА СДЕЛКА! Бащата на „гръцкия квартал“ в Гоце Делчев В. Плиакас продаде срещу 5000 лв. затъналата в дългове фирма и сложи кръст на бизнеса с България

Вирон Плиакас – основателят на „гръцкия квартал“ в Гоце Делчев, част от който българска банка се опитва от 3 години да продаде, успя да се отърве от съдебните изпълнители по най-популярния в страната ни начин – той прехвърли задлъжнялата си фирма на гоцеделчевеца Сергей Желязков Шабанов и така към него отпаднаха всякакви финансови претенции. Сделката е станала преди 4 месеца – през септември 2017 г., и сега всички дългове на „Виронидас“ ЕООД тежат на Шабанов. Те са много по-големи от уставния капитал от 5000 лв. на фирмата.

В първия работен ден на 2018 г. частен съдебен изпълнител извади за публична продан 2 апартамента и 2 магазина на фирмата в кооперация на ул. „Дунав“, а продажната цена само на тези помещения е 303 000 лв. Ипотеката върху кооперацията е още от 2008 г., а възбраните върху нея са наложени през 2011 г.

Сградата всъщност е една от най-известните в Гоце Делчев, защото гъркът Плиакас, който е завършил строително инженерство във ВИАС – София, я вдигна преди повече от 10 години върху терен от 10 дка на градския плаж, въпреки изричната забрана на общината да променя предназначението му в продължение на 5 години от подписване на договора. Заедно с нея елинът построи още 4 кооперации с идеята да ги засели със свои сънародници от Кавала, които много харесвали този край, ниските за гръцкия стандарт български цени и бързата възвращаемост на инвестициите. Планът обаче не успя, защото в десетките апартаменти се заселиха само няколко елини. Провали се и другата идея на Плиакас – да преобразува военното летище в Гоце Делчев в гражданско. Сега с продажбата на фирмата си заедно с пасивите й той явно окончателно е скъсал с хрумването си да прави бизнес в България.

Новият собственик на банково задлъжнялата „Виронидас“ ЕООД до 2015 г. бе управител на дърводобивната „Пирин лес-груп“ ЕООД, основана през 2012 г. от мощния бизнесмен Веселин Камбуров и тъщата на ексдепутата Георги Андонов – Камелия Григорова. На изборите Шабанов неизменно се пише застъпник на някоя от левите партии, но никога не е бил отявлен партиен активист.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *