Любопитни детайли около първата за 2019 г. топсделка в Югозапада! Бившият собственик на ски център „Картала” Илия Ризов 10 г. бил личен шофьор на настоящия Лъчезар Динчев

Бившият собственик на ски център „Картала” над Благоевград Илия Ризов и купилият преди дни курорта бизнесмен Лъчезар Динчев се познават от много години и са в изключително близки отношения помежду си. Тази новина, която се върти в общественото пространство от края на миналата седмица, когато Българо-американската кредитна банка продаде хотела, пистите и кабинковата въжена линия на оръжейния бос, вчера бе потвърдена пред „Струма” от двама независими източници. Оказва се, че Ил. Ризов е бил личен шофьор на Л. Динчев от края на 90-те години на миналия век до 2006 г., когато фирмата на Ризов „Прима Инвест-БГ” взе ски центъра над Благоевград с обещание да го превърне в топтуристическа дестинация. По-късно нещата за Ризов се развиха бързо: той тегли 4,125 млн. евро кредит от банката, с който купи кабинков лифт на старо за благоевградчани, и луксозен джип за себе си, спря да си покрива лихвите, банката обяви за продан имотите му и преди 3 г. окончателно го изхвърли от Картала. По същото време Динчев пък разваля съдружието си със санданския хотелиер Илия Пасков, с когото заедно към онзи момент държат хотел „Свети Никола” и резиденцията на Тодор Живков в Сандански, както и бившия хотел на „Балкантурист” в Мелник. При подялбата „Св. Никола” остава на Пасков, а другите 2 обекта – на Динчев, който по-късно продава резиденцията и си запазва само хотела в Мелник.

Въпреки че е от Сандански, Лъчезар Динчев живее в Благоевград. Тук той и брат му Величко завършват Математическата гимназия. Баща им е известният филолог и фолклорист проф. Костадин Динчев, който бе преподавател в Югозападния университет. Роден през 1934 г. в петричкото с. Капатово, за кратко проф. Динчев е бил кмет на гр. Мелник, с което се обяснява решението на сина му Лъчезар да запази само мелнишката част от бизнеса си в региона. През 2014 г. проф. Костадин Динчев бе избран за почетен гражданин на Благоевград и въпреки напредналата си възраст все още е доста деен сътрудник на различни медии по въпроси, касаещи народните обичаи и вярвания в региона. След пенсионирането му пък много често джумалии го виждат седнал на алеята зад „Фантастико”, където продава домашно вино, но не понеже има нужда от пари, а като форма на социален контакт със съгражданите му. Въпреки това Лъчезар Динчев много се ядосвал от търговското занимание на татко си и непрекъснато го съветвал да се откаже и да си стои у дома.

Самият Лъчезар Динчев има двама синове. Съпругата му Йоана била състезателка по художествена гимнастика. На нея е кръстена една от 9-те фирми с участието на бизнесмена. Освен в „Йоана” ЕООД, която сега се управлява от сина му, Л. Динчев има участие още в „Аспа” ООД, „Екохаус Мюнхен” ЕООД, „Тетрафон” ООД, агенцията за недвижими имоти „Блек Сийт Проиръттис”, софтуерната компания „Тетраком БГ” ООД и „Мелник хотели” ЕООД. Във всичките тези фирми Лъчезар Динчев е управител. Освен това е член на съвета на директорите на „Д.И.Г.” АД, която се занимава с търговско посредничество с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, и е съдружник в „Нептун Яхтинг и шопинг” ООД и „Субстанси Фарма” ООД. Две от фирмите – „Екохаус Мюнхен” и „Мелник хотели”, са с чуждестранна собственост – капиталът им е собственост на компания, регистрирана в почти неизвестната държава Белиз. Според Уикипедия Белиз е най-рядко населената страна в Централна Америка, а 75% от населението й са потомци на африкански роби, маи, европейски заселници и на смесени бракове между тях.

Няма официална информация чрез коя от фирмите си Лъчезар Динчев е придобил 92% от ски център „Картала”.

За политическите му пристрастия към партия АБВ, с изграждането на чиито структури в Пиринско Лъчезар Динчев бе натоварен преди 5 г., според негови близки „виновник” е бившият министър Румен Петков, с когото Динчев бил много близък още от времето, когато Петков беше кмет на Плевен.

Междувременно трети ден слуховете около ски център „Картала” се множат в геометрична прогресия. Според последните от тях в района усилено изкупуват терени силните на деня в Благоевград. Като пример се сочи решението на ОбС – Благоевград от миналата година да бъде продадена на председателя Радослав Тасков общинската земя около бившата почивна станция на Карталска поляна, която той притежава от много години и от също толкова време сградата се руши.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *