Любопитни подробности за сагата с културна институция! По куриер, докато са в болнични, съкратиха осветителя и реквизитора в Камерна опера – Благоевград, но портиерът, 67-г. пенсионер от мината, остава

По куриер, докато са в болнични, са съкратени реквизиторът и осветителят в Камерна опера – Благоевград Антон Николов и Димитър Дамянов. Николов е в болнични от началото на декември, а Дамянов – от 2 седмици. И двамата са назначени от първия директор и основател на Камерна опера Пламен Карталов.

„Съкратен съм от 30 януари 2019 г., така пише в заповедта, а болничният ми изтича на 4 януари”, обясни пред репортер на „Струма“ Димитър Дамянов. „Бях една седмица в болница. Изпратиха ме на ТЕЛК, защото съм с диабет и още няколко съпътстващи здравословни проблеми, но от ТЕЛК не ми дадоха защита за съкращение по Наредба 5. В момента обжалвам този отказ пред НЕЛК и чакам решението им“, обясни Димитър Дамянов.

Единственият начин да бъде съкратен по време на болничен е с разрешение от Инспекцията по труда, което е индивидуално и се дава за всеки отделен случай. „Предполагам, че от ТЕЛК и Инспекцията по труда са се разбрали да дадат съгласие за съкращението ми, въпреки че от ТЕЛК нямат право да издават документи в 14-дневен срок до произнасянето на НЕЛК”, коментира скандалната ситуация осветителят.

Той е на щат в Камерна опера – Благоевград от 1980 г., когато го назначили като осветител енергетик. Работил е с всички директори досега – Карталов, Хр. Велев, Петко Бонев, Лина Ангелова, Петър Радевски.

Реквизиторът А. Николов е с повече стаж в Камерна опера, тъй като е започнал малко по-рано, още при основаването на институцията. За пенсиониране му остава малко повече от година.

Аналогична е ситуацията и с художника в Камерна опера Манол Стоянов, който, въпреки че е с ТЕЛК заради онкологичен проблем, също е съкратен миналата седмица.

„От техническата група на работа остават 3-ма души – организатор, портиер и домакин. Ако са хора, които мислят да правят опера, щяха да ме оставят, защото знам как са нещата в детайли, знам какви осветителни тела, какви тиристори и какъв пулт да се вземат за спектакъл или концерт, защото и за концертите е нужно осветление“, коментира Димитър Дамянов и добави, че вече е ангажирал адвокат, за да си търси правата чрез съда.

Най-странното е, че портиерът Емил Стефанов, когото оставят на работа към културната институция, всъщност е пенсионер от мината и е на 67 години, докато всички съкратени от техническия екип още не са навършили години за пенсия.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *