ЛЮБОПИТНО! Без конкурс кметът М. Байкушев възложи трети договор на столичната „Д4 Къмпани”, прибира над 3.2 млн. лв. от Община Благоевград за ремонт на сградата на МУЦ-а  

Строителни предприемачи правят връзка между софийската фирма и благоевградската „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев“ ООД

Столичната строителна фирма „Д4 Къмпани“ ЕООД на  Добрин Цанов се вреди с трети договор за ремонтни и строителни дейности на сградата на бившия Междуучилищен център по трудово обучение в централната зона на Благоевград. Той е възложен от кмета Методи Байкушев директно без конкурсна процедура, въпреки многократните публични декларации на градоначалника, че ще работи прозрачно и ще прекрати „порочната“ практика за пряко възлагане.

С договор без предварително обявление на 24 януари 2024 г. „Д4 Къмпани“ ЕООД е ангажирана от кмета Байкушев да ремонтира покрива на МУЦ-а срещу 248 000 лв. без ДДС. Мотивът да се пропуска провеждането на процедура за избор на изпълнител на строителните дейности е спешността, тъй като покривът на двуетажната сграда е протекъл и ремонтът му е неотложен.

Комисия от общината е правила две проверки след сигнал, подаден при първия обилен снеговалеж през миналия ноември. Установено е провисване и износване на дървената обшивка, нарушена цялост на някои от дървените носещи греди и ребра, както и разместване на керемиди и на улеите по покривната конструкция, през които прониква вода в подпокривното пространство. В становището си комисията е отбелязала, че има и опасност от късо съединение.

В същия ден – 24 януари, кметът Байкушев е подписал решението си за определяне на изпълнител на обществена поръчка за изграждане на младежки център и ремонт на второто крило на сградата на МУЦ-а пак с „Д4 Къмпани“ ЕООД за 1 893 000 лв. без ДДС.

Същата столична фирма на 24 ноември 2024 г. е определена за изпълнител на друга поръчка за саниране на основната сграда на МУЦ-а с мотив най-ниска цена в размер на 1 085 975 лв. без ДДС. Така общият размер на финансирането, което „Д4 Къмпани“ ЕООД ще усвои от трите договора с Община Благоевград, е 3 260 703,51 лв. без ДДС.

В строителния бранш в Благоевград възлагането на три поръчки на една и съща фирма се коментира като странно, тъй като практиката е фирмите да се специализират в извършване на определени дейности и много рядко едно дружество има капацитет да извършва всичко.

Любопитна връзка през друго столично дружество – „Стреза“ ЕООД на Янко Шумков, правят благоевградски строителни предприемачи между „Д4 Къмпани“ ЕООД  и благоевградската фирма „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев“ ООД, в която съсобственик е бащата на настоящия кмет на Благоевград, брат му е един от управителите, а самият Методи Байкушев за няколко месеца преди време е бил в управителния съвет. „Стреза“ ЕООД е работила в колаборация както с „Д4 Къмпани“ ЕООД, така и с „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев“ ООД в ДЗЗД-та. Пример за такова сътрудничество е обединение „Монолит – Стреза“, регистрирано на 16.03.2012 г. и заличено на 22.04.2021 г. със седалище „Покровнишко шосе“ 15 в Благоевград, както и „Д4 Къмпани – Стреза“, участвало в обществена процедура през 2020 г. на Община Стара Загора.

Припомняме, че по време на кандидаткметската надпревара Методи Байкушев реагира много остро на прекратените от предшественика му Илко Стоянов договори за изграждане на три нови детски градини в Благоевград с целево държавно финансиране, привлечено от екскмета Румен Томов. Едната от потърпевшите фирми бе „Стреза“ ЕООД.

ЕКИП „СТРУМА”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *