ЛЮБОПИТНО ДЕЛО В РС – БЛАГОЕВГРАД! Бившият бопаджия Петър Кънев оспорва сметка за ток от 533 лв., която платил, след като проверяващи от ЧЕЗ установили, че електромерът му e манипулиран и отчита с 80% по-малко

Бившият благоевградски бопаджия Петър Кънев, който бе уволнен след обвинение за чадър над сводника Марто Дебелия, оспорва сметка за ток в съда. Той претендира от ЧЕЗ да му възстановят сумата от 533,15 лв., която платил, след като било установено, че електромерът му е манипулиран.

Преди това била извършена проверка в негово присъствие на електромера за апартамента му, който отчитал 79,12% по-малко от действително консумираната еленергия. Проверяващите установили, че липсва пломбата на щита на елтаблото, както и че имало нарушения на фирмените пломби и пломбата на капачката на клемния блок. Електромерът бил демонтиран и заменен с нов, а Петър Кънев, който по това време е зам. шеф на РЗБОП, подписал констативния протокол от проверката без възражение. Старият електромер бил поставен в чувал и изпратен за метрологична експертиза в Български институт по метрология. Впоследствие бопаджията получил фактура, в която му била начислена сума от 533,15 лв. за консумирана, но незаплатена еленергия. Той я изплатил под угрозата да не му бъде спрян токът, но след това решил да си търси обратно парите по съдебен ред, тъй като счита, че липсват доказателства за неправомерно въздействие от негова страна върху електромера, както и на яснота как е преизчислена сумата за еленергията и за кой период от време.

Делото е разгледано от районния съдия Емилия Дончева, която назначила съдебно-техническа експертиза. Заключението на вещото лице е, че при метрологичната експертиза е устновена манипулация в защитената повърхност на електромера, който измерва само малка част – 20% от преминаващата към абоната еленергия. Според експерта промяната на електрическата схема за измерване не е производствен дефект на електромера, а е резултат от външно целенасочено въздействие върху защитената с метрологични знаци вътрешност на електромера. Периодът на неточно измерване по предложението за корекция на сметка е определен правилно, както и преизчисляването на консумираната еленергия. В случаите, когато при метрологична проверка се установи погрешно измерена електрическата енергия, операторът на съответната мрежа изчислява нейното количество за период от датата на констатиране на неправилното измерване до датата на монтажа на нов електромер, но не по-дълъг от 90 дни, спазвайки регламентирана методика.

На база на експертизата и събраните доказателства съдия Емилия Дончева отхвърля иска на бившия бопаджия и го осъжда да заплати направените съдебни разноски в размер на 300 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.

ИЛИЯНА ИЛИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *