ЛЮБОПИТНО ХОБИ! Разложанка бори стреса, като майстори гоблени от мъниста с ликовете на децата и внуците си

Уникални мънистени гоблени с ликовете на децата и внуците си е сътворила 66-годишната Райна Татарска от Разлог. За около една година жената е успяла да измайстори 14 гоблена, няколко от тях по снимки. Два са на внучката й Рени, която носи името й. На единия гоблен чаровната млада дама е с кавалера си от абитуриентския бал Христо, сега вече годеник, а на другия е сама, преоблечена в носия.

Гоблени по снимки Райна Татарска е измайсторила и на дъщеря си Надя и на двамата си внуци Никола и Петър.

„Лепенето на гоблени ми носи истинско удоволствие, успокоява ме и е любимото ми хоби”, споделя Райна Татарска и допълва: „Както много хора, и аз съм имала сериозни стресове в живота си, в това намерих успокоение и го правя с удоволствие. Лепенето на гоблени ми помогна да преодолея преживените трудности и когато започна да работя, забравям всичко. Най-много се вълнувам, когато на гоблена започнат да излизат лицата на децата. Грабне те и не те оставя, но не мога да кажа, че съм прекалявала и съм стояла и през нощта. Най-много до 23:30 ч. и оставям, просто очите ти се изморяват и не можеш да продължиш. Не лепя продължително време – най-много два-два часа и половина. Обикновено сядам след 21 часа. Много рядко ми се случва по-рано”, разказва Райна Татарска.

По лепенето на гоблени жената се увлича преди около година. Още с първия разбира, че това ще се превърне в любимото й хоби.

„Опитах се да шия гоблени, но не можах. Когато шия, съм нервна, а лепенето ме успокоява. С това си запълвам и времето. Лепила съм гоблени дори и на приятелки, и съм го правила с голямо удоволствие”, споделя още Райна Татарска.

Тя е пенсионерка и е сред активните дами от клуб „Втора младост“ в Разлог, които многократно са доказвали, че годините нямат значение, когато духът ти е млад. Включва се активно във всяко мероприятие, което клубът организира – екскурзии, походи в планината, четене на книги… Тя е сред главните герои и в авторските сценки, които са неизменна част от банкетите, които жените от клуба си организират покрай празници.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *