HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Люта битка за директорския стол в РЗИ – Благоевград, д-р Л. Павлова отново на ринга срещу д-р М. Кметски, д-р Ал. Костов и д-р К. Калоянов

Директорката на РЗИ – Благоевград Лена Павлова се кандидатира отново за шефското място. В обявения конкурс тя ще има сериозна конкуренция, тъй като за мястото ще се борят още и предишният директор на здравната инспекция д-р Михаил Кметски, д-р Александър Костов и д-р Калоян Калоянов. Списъкът с мераклиите за поста бе публикуван вчера на сайта на Министерство на здравеопазването. Резултатът от оспорваната надпревара ще стане ясен на 19 декември, когато ще се проведе тестът, а непосредствено след това – и интервю с класиралите се кандидати.

И четиримата допуснати до конкурса отговарят на минималните условия – притежават образователно-квалификационна степен „магистър” по медицина, призната медицинска специалност, три години стаж след придобиване на специалността и имат квалификация по „Здравен мениджмънт”. От тях Лена Павлова е с най-дългогодишен опит, тя стана директор на РЗИ при управлението на СДС и беше несменяема дълги години при различни правителства. По ирония на съдбата договорът й беше прекратен от здравния министър Петър Москов през 2015 г., когато сините се върнаха във властта като част от Реформаторския блок, който стана коалиационнен партньор на ГЕРБ. На шефския стол в РЗИ – Благоевград седна нейният заместник д-р Михаил Кметски, след като си осигури подкрепата на Реформаторите. След това той не успя да спечели конкурс за шефското място миналата година, въпреки че беше единственият кандидат. Д-р Павлова се върна на шефския пост в РЗИ със съдебно решение по времето на служебния кабинет „Герджиков“ със заявката, че като събере нужния стаж, ще се пенсионира. Според нейни колеги тя е навършила 61 години и вече би трябвало да получава пенсия. Изглежда това не е проблем, след като е допусната да участва в конкурса.

Другият кандидат д-р Калоянов се пробва на конкурса за главен секретар в РЗИ, който се състоя тази година и бе спечелен от Методи Манов. Преди това мястото се заемаше временно от областния лидер на СДС Димитър Димитров, който, след като отпадна от конкурса, ползва отпуск и сега е на трудовата борса.

С богат административен опит е д-р Александър Костов, който преди години беше зам. директор на МБАЛ – Благоевград, а в момента е директор на дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ. Наскоро стана ясно, че той е бил взет на прицел от шефката си д-р Павлова, която му наложила дисциплинарно наказание „забележка“ с аргумента, че за 2 г. на поста директор на отдел „Медицински дейности“ не е направил нито една проверка на аптеките в областта, което е в преките му задължения, освен това дори не знаел точния им брой и при всяка искана справка посочвал различно число. Д-р Костов обжалва наказанието в Административен съд. Д-р Павлова депозира сигнал срещу него и в Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси заради съвместяване на служебните му задължения с тези на общински съветник в Симитли. Преписката не установи нередности и приключи в негова полза.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *