HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Лют спор! Експертът Зайкова: Решението за пенсиите е абсурдно и разрушително, депутатът Байрактаров – пълни глупости говорите!

Идеята на Патриотите за увеличаване на минималната пенсия е дошла, защото тя е била най-ниско ниво и целта е била да се побутнат и другите пенсии. Това, което чувам, е абсурдно – ние разрушаваме осигурителния модел. Това заяви експертът Мика Зайкова в ефира на bTV, цитирана от Блиц.

“Този, който е с 201 лев, ще си остане 201. Не говоря за справедливост, защото с тази пенсия не можеш да се изхраниш така или иначе. Хората вече са демотивирани. Защо хора, които са имали по-голям принос в системата, няма да получат нищо за сметка на тези, които не са имали такъв”, добави тя. Според Зайкова така няма да има предвидимост: “Всеки един от нас иска да знае – ще имам ли пари, колко ще са, как да работя и как да се осигуря. Защо хора, които нямат нищо общо с полицейската и военната работа, трябва да се пенсионират по-рано?! Миньорите могат да взимат малки пенсии и да работят безобразно малко, а тези, които стоят по станциите….” “Горанов да не се притеснява. Ако се запуши дупката поне на половина и ако се вдигне таванът на осигурителния доход, парите ще дойдат достатъчно”, добави финансовият експерт. Народният представител Димитър Байрактаров от своя страна заяви: “Тези пенсии, които хората са си отработили, са били изчислени на модел при друга покупателна способност.

Броят на пенсионерите е 1 660 000 души. Те няма да стават повече, а драстично ще намалеят, защото се увеличиха годините за пенсиониране. Всички, за които лъжат че не са били работили, са се пенсионирали мъжете при 42,5 г. осигурителен стаж”. “Хората са изключително ощетени с едно несъстоятелно обяснение, че, видите ли, системата на НОИ ще фалира. Та тя се финансира от бюджета…”, изтъкна той.

“Патриотите клекнаха, когато се водеха тези преговори. Това е справката – в момента ще увеличат пенсиите на тези, които нямат никакъв осигурителен принос. Аз тогава възроптах и цялата група я зачертах в кръгче. Трябваше да се обясни точно как ще бъдат увеличени пенсиите и по какъв начин. Трябваше срещата да стане януари, но в последния момент казаха, че Валери Симеонов трябва да иде сам, а ние с Искрен Веселинов останахме”, заключи Байрактаров.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *