Магистратите обсъждат дейността на главния прокурор

Висшият съдебен съвет дебатира по искането на Съюза на съдиите да се обсъди дейността на главния прокурор. Според съсловната организация обвинител номер едно е нарушил Етичния кодекс на магистратите. Работата на кадровиците беше съпроводена и от протест.

С въпроси на политическа и професионална основа протича дебатът. Становището на съсловната организация на Съюза на съдиите е от преди няколко месеца, но едва днес влезе в дневния ред на кадровиците на Темида. Според тях главният прокурор е нарушил Етичния кодекс със свои публични изяви, в които е разказвал за доказателства от неприключили досъдебни производства.

Иван Гешев се включи в началото на заседанието, като поясни, че няма да участва в обсъждането на точката. Напомни също, че Прокуратурата, като част от българската държава, е длъжник на най-бедните граждани.  

„Като главен прокурор не бих си позволил да коментирам кадровите качества и кадровата политика на съдийската колегия. Още по-малко професионалните ѝ качества. Имам усещането, че се връщаме към романите на Оруел или в късния соцреализъм – кой има право да говори и кой не, какво имаме право да говорим и какво нямаме право”, посочи Гешев, цитиран от NOVA.

„ВСС е кадровият орган на съдебната система, който взима кадровите решения и избира главния прокурор. Не става въпрос за авторитета на главния прокурор, а за имиджа на съдебната власт. Не е ваше право, а задължение да се реагира в тази ситуация”, каза Лозан Панов.

От гражданско сдружение „Боец”, партия „Да, България” и инициатива „Правосъдие за всеки” посрещнаха кадровиците с протест. За кратко беше блокирано движението по ул. „Екзарх Йосиф”. Хората настояват за започване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев или стартиране на процедура по предсрочно прекратяване на мандата му.

„ВСС, който го избра, има отговорността сега да покаже, че той не е безконтролен. Днес, освен искането на съюза на съдиите, ще обсъждат и доклада на Европейската комисия и ще твърдят, че главният прокурор не е безконтролен в България. Единственият начин това да се докаже е да започне дисциплинарно производство срещу него”, посочи Христо Иванов от „Да, България”.

„Тук сме, за да покажем на ВСС, че искаме да има изслушване и тази точка да се разгледа. Да обсъдят какво правят и трябва ли главният прокурор на държавата да се държи по такъв начин”, смята недоволен.

Според Евгени Иванов, който стана член на ВСС на мястото на Даниела Машева, становището на съсловната организация трябва да бъде прието за мнение.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *