Магистрати и гимназисти от Кюстендил обсъждаха темата за домашното насилие виртуално в Стая на психолога

Окръжен съд – Кюстендил  влезе във  видеоконферентна връзка с ученици от ПМГ „Проф. Ем. Иванов“ в Кюстендил на актуалната тема „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите”. Мястото на срещата бе виртуалната Стая на психолога на учебното заведение, като част от дистанционното обучение на учениците по време на пандемията. 

Административният ръководител на Окръжен съд – Кюстендил съдия Пенка Братанова откри виртуалната среща с учениците, психолога на ПМГ Лилия Механджийска и заместник-директора по приобщаващо образование Михаела Владимирова.

„Младши съдия Калин Василев представя темата „Домашно насилие“, като искам в анонс да ви кажа, че делата за защита от домашното насилие са сред тези, които се гледат от съда без отлагане в периода на извънредно положение“, каза пред учениците от ПМГ съдия Пенка Братанова.

Младият магистрат даде практически насоки кои органи осигуряват защита и съдействие при случаи на домашно насилие. От видеоконферентния разговор учениците разбраха какво означава „насилие“ по смисъла на закона и как се задейства съдебната процедура, за да се постигне защита на жертвата и да се накаже насилника. Съдия Василев обясни какви мерки за защита и за преустановяване на насилието постановява съдът. Молбата за защита от домашно насилие трябва да постъпи в съда в едномесечен срок от самото действие на насилие, а при данни за опасност за здравето на жертвата съдът издава заповед за незабавна защита в рамките на 24 часа. Важно е да се знае, че не се дължи такса за разглеждане на делата по Закона за защита от домашно насилие.

Съдия Пенка Братанова и младши съдия Калин Василев приканиха учениците и техните учители, при случай на домашно насилие да действат бързо и да потърсят съдействие от компетентните органи, защото законът доказа във времето, че действа и осигурява защита на жертвите.

В края на дистанционното обучение стана дума и за интересите на учениците към професията „съдия“, изобщо към специалността „Право“. Много от участниците във връзката са членове на читателския клуб към ПМГ и имаха въпроси към съдия Калин Василев и като автор на поезия и проза. Той има две издадени книги до момента и е носител на много награди от различни литературни конкурси. Магистратът препоръча на учениците да пишат, да участват в конкурси и да прочетат любимата му книга „100 години самота“ на Габриел Гарсия Маркес.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *