Магистрати отмениха 100 лв. глоба на кюстендилец, пил уиски на улицата

Районният съд в Кюстендил под председателството на съдия Светослав Петров отмени наказание на младеж, пил уиски на обществено място.  Глобата от 100 лева според издадено наказателно постановление от общината в Кюстендил отпадна със съдебно определение, след като наказаният Д. Кирилов обжалва санкцията си по съдебен ред.  Наложената му глоба пък е според Наредбата за обществения ред на територията на община Кюстендил.

Случаят е от 23 септември миналата година.  Тогава служители на РУ на МВР – Кюстендил около 01:00 ч. в гр. Кюстендил на ул. „Иларион Макариополски“ при изпълнение на служебните си задължения установили група младежи, като сред тях бил и Д. Кирилов. Те видели как младежът отпива една глътка от бутилка уиски.

По случая са разпитани и трима свидетели. Един от тях твърди обаче, че уискито не е било отваряно, което значи, че  не е отпивано от него в присъствието на служителите на МВР.

Съгласно разпоредбата на чл. 11 от Наредбата за обществения ред на територията на община Кюстендил, действаща към момента на нарушението, се  забранява  употребата на спиртни напитки по всяко време на открито по улици, тротоари, площади, паркове и градинки, междублокови пространства, дворове на училища, детски ясли и градини и на други отрити места за трайно задоволяване на обществени потребности в населените места на община Кюстендил, с изключение случаите на организирани и разрешени по законния ред чествания, събори и други прояви.

„В случая фактите по делото категорично водят до извод, че извършеното нарушение, макар и формално да осъществява признаците на предвиденото нарушение, поради своята малозначителност е с явно ниска степен на обществена опасност, поради което неправилно административнонаказващият орган не е приложил тази разпоредба”, е записано в мотивите на съда.  Д. Кирилов е отпил една- единствена глътка на улица „Иларион Макариополски“ в гр. Кюстендил от носената в ръка бутилка с уиски и след като му е разпоредено от служителите на МВР да не пие повече, той незабавно е спазил даденото му устно разпореждане. По делото няма данни Д. Кирилов  да е извършвал противообществени прояви и още по-малко да е участвал в противообществени прояви. Така съдът отмени глобата на младежа,  а решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд – гр. Кюстендил в двуседмичен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *