Магическите свойства на ясписа

Ясписът е един от най-известните скъпоценни камъни. Намира се по целия свят и е познат на човечеството от древни времена, дори се споменава в Библията. Названието на камъка се появява в древна Гърция и идва от думата “ясмис”, тоест “пъстър”. Днес за яспис се признава кварцът с халцедон, което му придава необичайни цветове и текстура.

В древни времена ясписът е бил много популярен сред майсторите – от този минерал са създадени разнообразни продукти, от облицовки на стени, плотове и мебели до съдове, църковни прибори и магически талисмани. Сега минералът се използва повече за бижута – колиета, гривни и пръстени.

Вълшебните свойства на ясписа

В много култури на камъка се приписват много мистични свойства, свързани с мощта на камъка при разкриването на тайните на живота. Твърди се, че черният яспис е способен да предпази от зли очи и черна магия. Зеленият развива способността за далновидност, внимание и помага при идентифицирането на скритото Ясписът помага на онези, които са далеч от домовете си и затова се смята за амулет за пътуващите.

Предмет от яспис, разположен в къща, е в състояние да разсее отрицателната енергия в нея. Напротив, украшенията, направени от камъка привличат положителна енергия около собственика си.

Ясписът е свързан с манипура, коренната чакра или чакрата за оцеляване. Свойствата на камъка зависят от цвета му, но по един или друг начин те са насочени към спасяване на живота на човека. Така червените ясписи спират дори тежко кървене и имат благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. Зелените противодействат на треската и помагат на жените да се справят по-лесно със специфични заболявания. Оранжевите ясписи зареждат с енергия и помагат срещу депресия.

Независимо от цвета, всеки камък защитава стомашно-чревния тракт и се смята, че пази собственика му от отравяния./БГНЕС, РИА Новости

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *