Refan-728×90-July-2019

Магията на позабравени обичаи и занаяти завладя Мелник

Мелник показа обаянието на възрожденската култура. На 22 и 23 юни градът беше домакин на „Мелнишки дни на възрожденската култура”. За два дни жители и гости на китното градче имаха възможността да се докоснат до магията на традиционното творчество и занаяти с организираната Алея на занаятите, където бяха представени техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис и други. 

Нов живот на забравени български обичаи открехнаха формациите за автентичен фолклор, които в традиционни български носии приготвяха вкусни баници и печива, които по-късно бяха представени в кулинарна изложба „От златните ръце на баба“. Всеки посетител можеше да опита от засуканите баници, като най-вкусните бяха наградени.

Всички, съпреживели духа на възрожденската култура, се насладиха и на възстановка и представяне на обичая Еньовден, където бе изпълнен традиционен ритуал за здраве и берекет. Малко по-късно на мегдана в Мелник бяха наградени финалистите от провелия се в град Сандански фестивал „Хоро край Пирина“.

И както традицията повелява, празникът бе закрит с много музика и дълги хора под съпровода на изпълненията на Володя Стоянов.

Мелнишки дни на възрожденската култура се организират от община Сандански, Исторически музей – Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“ – гр. Мелник по повод Деня на занаята.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *