Магнитна буря удря Земята днес

Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден на август, предупреди Центърът за прогнози на космическото време към Американската национална агенция за изследване на атмосферата и океаните. Причина за геомагнитното смущение е високоскоростен слънчев вятър.

Очаква се геомагнитната атака да започне вечерта на 31 август, когато планетарният индекс ще е със стойност 4 по 10-степенната скала, посочва Руската лаборатория за изследване на слънчевата активност към Института “Лебедев”. Кулминацията на бурята ще е на другия ден – 1 септември.

Индексът може да скочи до степен 5-6. Слабите геомагнитни бури се усещат предимно от хората с проблеми на сърдечно съдовата система, обясняват лекари. Възможни са сърдечни спазми, замаяност, главоболие и липса на концентрация. Смущенията в магнитното поле могат да въздействат и на хора с психични разстройства, както и на по-възрастните. При подобни ситуации понякога има и колебания в електроенергийната мрежа. Уязвими са и спътниците, осигуряващи навигационна информация.

За по-голямата част от хората магнитната буря е стрес. В тези дни намалява производството на отговарящия за адаптацията хормон мелатонин и се увеличават хормоните на стреса – адреналин и кортизол.

Статистиката сочи, че броят на хоспитализираните и тези, при които се засилват сърдечносъдовите смущения, рязко нараства. Често се регистрират инфаркти и инсулти. По време на магнитни бури не ставайте рязко от леглото, за да не ви се завърти главата или да изпаднете в безсъзнание. Това е особено опасно е за хората, които пият лекарства за хипертония, предупреждават специалисти. Постарайте се да не се стресирате допълнително и да не вземате важни решения. Най-важното в дните на магнитни бури е да не преяждате, което може да доведе до сърдечен пристъп.

Намалете и дневния прием на калории. 2000 калории на ден в менюто по време на слънчево изригване са напълно достатъчни. Лекарите препоръчват също така предимно лека храна и сокове от кисели плодове и зеленчуци. Включете в менюто варена риба, морски продукти, мляко. Препоръчват се и бобови култури – грах, леща, фасул. Незаменими са бананите. Съдържащият се калий и биологично активни вещества намаляват действието на адреналина върху психиката. Можете също да вземете контрастен душ, като редувате топла и студена вода. За по-издръжливите се препоръчва директна студена баня. А ако разполагате със свободно време, отидете на минерална баня, на спа или сауна. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *