HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Майката на аутиста, изгонен позорно от автобус: Това, че синът ми бил наркоман и опикан, е абсолютна лъжа

Това, което чух, че синът ми бил наркоман и опикан, е абсолютна лъжа. Това заяви Диана Реча, майка на 23-годишният Йордан, който не беше допуснат да пътува в междуградски автобус от шофьора, пише блиц. Младежът страда от Синдрома на Аспергер – вид аутизъм, при който хората са със средно и над средно ниво на интелигентност. Шофьор на автобус отказал да качи младежа от Варна до София, въпреки че той имал билет.  Йордан прекарал цялата нощ на гарата, за да се прибере със следващия автобус в 8 ч. сутринта.

„Моят син пътува самостоятелно до Испания със самолет всяко лято, пътувал е много пъти с автобус. Той е самостоятелен, тренира тенис, плуване, кара ски и дори се възмущава и се дразни, когато ходя с него”, обяснява майка му.  Йордан не е роден със Синдром на Аспергер, а болестта се отключва при инцидент. Преди 12 години Йордан е ударен от волтова дъга и получава 72% изгаряния. Случката отключва болестта му.  По думите на майка му синът й през цялото време е поддържал връзка с нея и всичко е било наред допреди да стане време да се качва на автобуса за София.

„В един момент той ми се обажда, вече ужасен и притеснен и ми казва „Мамо, не ме пускат на автобуса”. Чувам как се моли на шофьорите да говорят с мен, но аз разговор така и не проведох с нито един от тях”, пояснява Диана.   Превозвачът отрича и представя друга версия. По думите му на гарата се е появил мъж във видимо неадекватно състояние, с опикани дрехи, с вилица в едната ръка, а в другата – торбичка с мръсни ножове и чинии.

„Единственото по-странно, че държеше една лъжица. Това е. Винаги държи нещо в едната си ръка, това е нормално за аутистите”, пояснява Диана.  Майката на Йордан заяви, че ще подаде жалба в Комисията за закрила на потребителите и до Комисията за дискриминация, за да защити правата на сина си.

„Аутизмът много често се бърка с лошо възпитание, с недостатъчно родителско внимание и има упрек към родителя”, пояснява специалистът по ранно детско развитие Станислава Чуренскиене.   По думите й трябва да се подхожда с разбиране към деца и младежи с подобни диагнози.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *