Майката на ексшефа на ГКПП – Кулата М. Китанов стана собственик на комплекса на сина си в с. Чучулигово, изкупи дяловете на внучката си и започна строителството на полуолимпийски покрит басейн

Майката на бившия шеф на на „Пътни такси“ на ГКПП – Кулата Марин Китанов е новият собственик на комплекс „Комитите“ в петричкото с. Чучулигово. Преди  месец и половина 63-годишната Катерина Иванова Китанова е купила срещу 5000 лв. капитала на „Комити” ЕООД от Николай Панков, който преди 5 г. придоби дружеството за същата сума от съпругата на митничаря Мариета Китанова. Въпреки врътките комплекс „Комитите” в общественото пространство винаги е бил свързван с името на М. Китанов, който в миналия мандат на ОбС – Петрич дори беше общински съветник.

Освен активите на „Комити” ЕООД на 11 март т.г. бизнесдамата е придобила срещу 1000 лв. и дела на внучката си Катрин, дъщеря на М. Китанов, във фирма „НАИ” ООД. Така Катерина Китанова е станала на практика 100-процентов собственик на фирмата, защото другият съдружник в „НАИ” с дял от 4000 лв. е „Комити” ЕООД.

Едва що получила право да се разпорежда с активите на фирма „НАИ” ООД, майката на ексмитничаря стартира процедура по издаване на разрешителни за изграждане на закрит плувен басейн в с. Чучулигово, близо до семейния комплекс „Комитите”. Съоръжението ще е върху парцел с площ 1921 кв.м, върху който ще се изгради сграда с височина до 10 м. В нея самият басейн ще е с полуолимпийски размери – 25/12,5 метра, а до него ще има съблекални, бани, тоалетни, както и система за пречистване на водата и оборотно водоснабдяване. 1/3 от целия парцел ще бъде озеленена.

Инвеститорката явно сериозно се е заела с изграждане на басейна, защото вече има предварителни договори, сключени с петричкото ВиК за водоснабдяване и със санданската фирма УВЕКС за почистване на изгребната яма, където ще се събират отпадъчните води от санитарните помещения. Остава само Китанова да сключи договор с община Петрич, че има право да изпуска веднъж годишно водите от басейна в минаващия в съседство напоителен канал, който е общинска собственост.

Засега кореспонденцията между Катерина Китанова и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/ върви безпроблемно. Година по-рано изобщо не беше така – тогава дирекцията напразно търсеше връзка с нея, за да плати като управител на „Комитите“ ЕООД акт от 2000 лв., висящ на фирмата още от 2012 г. Под дърво и камък БДЗБР издирваше и Н. Панков, също заборчал с 2000 лв. по наказателно постановление, но и в двата случая писмата на БДЗБР, с която тя си търсеше парите, се връщаха обратно с гриф „получателят не може да бъде открит”.

Предвид инвестиционното намерение на митничарската майка петричкото с. Чучулигово се очертава като селото с най-много водна площ за къпане и плуване на глава от населението, като се има предвид, че в самия комплекс „Комитите” има модерен плувен басейн с олимпийски размери.

Името на сина на бизнесдамата К. Китанова – Марин Китанов, нашумя в далечната 2006 г., когато избухна аферата „Пътни такси и разрешителни” на ГКПП – Кулата. Тогава полицията успя да излови 20 настоящи и бивши служители на управлението, въртели двойно счетоводство, като вземали от шофьорите на влизащите в България автомобили и камиони едни пари, а отчитали пред шефовете си съвсем други суми. Истинските документи пък вместо в архивите на тогавашната Агенция по пътищата били прибирани в дома на Велик Христов в петричкото с. Марино поле.

Според първоначалното обвинение с тази елементарна схема митничарите източили от държавния бюджет 2 557 177 евро за периода 2002-2004 г., а като мозък на цялата операция първоначално се сочеше тогава Марин Китанов, но впоследствие стана известно, че ексминистърът на регионалното развитие Костадин Паскалев го е уволнил още през 2002 г., преди подчинените му да задействат машината за пари.

В хода на досъдебното производство броят на митничарите се стопи до 12, делото бе връщано на петричката прокуратура, мина веднъж през съда в Благоевград, по-късно бе прехвърлено в Кюстендил, там районните магистрати оправдаха всички обвиняеми и сега, 13 г. след първоначалните обвинения, прокуратурата протестира оправдателната присъда пред Кюстендилски окръжен съд. Срещу М. Китанов не бе доказано нищо и той не е сред 12-те обвиняеми.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Комплекс „Комитите“

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *