Майката на зам. кмета В. Трошанов за 4 месеца направи 2 коренно различни оценки на покривите на общинските училища

Между 927 лв. и 1615 лв. без ДДС годишна наемна цена е оценката, получена от община Благоевград за покривите на общинските училища, които тя смята да даде под наем за поставяне на фотоволтаични инсталации. Според идеята на кмета Румен Томов наемателите ще могат да експлоатират инсталациите за срок от 10 г., след което те ще останат собственост на общината.

Освен общината печелят и другите по веригата. През 10-те години печалбата на училищата ще е, че няма да плащат акциз, достъп до електроразпределителна и електропреносна мрежа, такса задължение към обществото, такса пренос и т.н. Печалбата за бизнесмените пък ще е през втората половина на 10-годишния период, когато се предполага, че инвестицията вече им е изплатена и те ще могат още 5 г. да продават на училищата евтината електроенергия без всякакви разходи от тяхна страна.

Съветниците, които веднъж вече гледаха предложението за фотоволтаици на училищните покриви в комисиите и го върнаха за икономическа оценка и обосновка, сега обаче са озадачени от огромното разминаване между първоначалните предложени наемни цени и тези, които им бяха изпратени миналата седмица. Още повече че и двете са правени от един оценител – Илинка Митева, която е съдружник в известна брокерска агенция за недвижими имоти.

Например при първата оценка за покрива на НХГ, от който за фотоволтаици могат да се използват 200 кв.м, през ноември 2020 г. е предложена годишна наемна цена от 1160 лв. без ДДС, а този февруари тя вече е 1415 лв.

Завишени са още наемните цени на СУИЧЕ – от 870 на 1154 лв. за покрив от 150 кв.м, на Второ ОУ – от 1450 на 1615 лв. /за 250 кв.м/, на Трето ОУ – от 1160 на 1415 лв. /200 кв.м/ и т.н. Има обаче и училища, чиито покриви са „поевтинели“ – например на Четвърто ОУ през ноември 2020 г. наемната цена беше 1160 лв., сега е паднала до 927 лв., на 6-о, 8-о, 9-о и 11-о оценката буквално се е сринала – от 1450 лв. на около 950 лв., и т.н.

По последната оценка най-скъпо ще бъде даден под наем за фотоволтаична централа покривът на Второ ОУ – за 250 кв.м от него общината търси 1615 лв. без ДДС, а най-евтин ще е наемът за 4-о ОУ – 927 лв. за 200 кв.м.

Като цяло прави впечатление, че за кварталните училища общината търси видимо доста по-малък наем, отколкото за тези в централна градска част.

Любопитен детайл е, че преписката за иначе нелошата идея е съгласувана от заместник-кмета по строителството инж. Веселин Трошанов, а оценителят Илинка Митева е негова майка.

Веселин Трошанов

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

5 Коментара

  1. Hoqta za struma

    Tomov mama ti deva kenef mrasen stana kmet na maitap selqko gnusen
    Tomov kurvo
    Tomov neshtasnik mrasen alchen

    Tomov sram si ti daje si po zle ot mente doktora ot padej selqci gadni ste i dvamata
    Tomov neshtasnik si

    Отговори
  2. Протест пред къщата на кмета!

    Браво, така се прави в ДЕМОКРАЦИЯТА!

    Мама прави оценките, детето избира изпълнителите. Ашолсун.
    Какъв конфликт на интереси, кви 5 лева?

    ПРОТЕСТ пред къщата на кмета Р.Томов кога ще има?

    Щом може да се протестира пред къщата на премиера Борисов, тогава и пред къщата на кмета с протест към ОТСТРАНЯВАНЕ на НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА!

    Къде дават така, бе „демократи“, упс комунисти чугунени..

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *