Майката на изоставеното дете в Петрич иска да го припознае, ще оспори издадения служебен акт за раждане

1058 деца са били изоставени от родителите си само за една година. Данните са на Агенцията за социално подпомагане. Над 400 от бебетата са изоставени в родилния дом. Повече от 600 са тези, с които родителите са се разделили на следващ етап от живота им. Това са данните за 2018 година. За същия период 254 от тези деца са били настанени при близки или роднини на семейството.Един от последните случаи бе на 18 октомври, когато новородено момиченце беше изоставено пред кабинет в детската поликлиника в Петрич. Как е бебето и кое е най-доброто, което може да се направи за бъдещето му – за това говори в „Тази сутрин” Елеонора Сливкова – директор на Дирекция „Социално подпомагане” в Сандански, която работи по казуса. „Бебето в момента е добре. Имам уверението на всички в болницата, че всичко, което трябва, е направено”, разказа Сливкова пред bTV.

„Искам да благодаря на екипа на болницата в Сандански нашето бебенце стана любимец на всички и правеха много повече от това, което трябва”, сподели директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в Сандански. Детето е още в болницата, Но то не може да остане повече там, защото то не е болно. Вече има избрано приемно семейство, което ще поеме грижата временно за него, разкри Сливкова. „Случаят е много комплексиран. Има промяна в обстоятелствата. Майката на изоставеното дете иска да го припознае и ще оспори издадения служебен акт за раждане”, разкри Дирекция „Социално подпомагане” в Сандански.

Биологичният произход на детето и разследването на родителите му от прокуратурата са две различни неща, подчерта Сливкова. „Става въпрос за тежка лична трагедия. Не смятам, че трябва всички да осъдим тази жена. Не оправдавам това, което тя е направила, но това не променя фактът, че тя е майка на детето”, каза директорът на „Социално подпомагане” в Сандански и подчерта, че не трябва да разглеждаме тези случаи в „черно-бяло”. ДСП Петрич работи активно с майката. Сивкова отбеляза, че в нейната акриера е имало случаи, когато родители, изоставили детето си, отново го вземат и не е имало повторен случай на изоставяне в тези семейства. Това е и политиката на отдел „Закрила на детето” и другите социални служби – да се прави всичко детето да остане със своето семейство, ако то не застрашава живота и здравето му. Служителите на отдел „Закрила на детето” не са врагове на родителите, заяви Сливкова по повод родителската психоза за отнемане на деца в Сливенско.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *