Майката на пребития гимназист в СУИЧЕ Г. Михова подаде жалба в РУО, МОН и Националния инспекторат на образованието

Седмица след като благоевградчанката Галена Михова огласи случая с пребития й син в СУИЧЕ, тя подаде жалба срещу училището до РУО, МОН и Националния инспекторат на образованието.

Както „Струма” писа, Г. Михова поиска думата след пореден инцидент с ученик в СУИЧЕ и разказа, че синът й, десетокласник, е пребит от свой съученик по време на голямото междучасие, вследствие на което е бил с разбита уста, три разклатени зъба, хематом от лявата страна на главата и с огромна цицина отзад. Майката подчерта, че досега мълчала, тъй като била помолена от директора Светлин Абаджиев да не сигнализира институциите за случая, за да не го „разпукат“ от проверки.

От публикацията в „Струма“ се самосезира началникът на РУО Ивайло Златанов. Той обяви, че в СУИЧЕ започва проверка, като експерти ще обследват микроклимата и взаимоотношенията между учениците.

Междувременно Галена Михова изпрати жалба и до МОН и Националния инспекторат на образованието. Ето и част от жалбата:

„Сигнализирам Ви за груби нарушения от страна на ръководството на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” в град Благоевград, представляващи неспазване заповеди на министъра на образованието във връзка с дейности за справяне с училищния тормоз, както и нарушаване процедурата по налагане на санкция при физическо насилие на свикан педагогически съвет, и по-конкретно по повод нанесен побой над сина ми от негов съученик на 08.06.2018 г. на територията на училището. Отново твърдя, че училищното ръководство неглежира физическия тормоз и саморазправата в училището, а аз в качеството си на родител съм в неведение относно мерките за защита на децата ни при физически тормоз в училището, като съображенията ми за това са следните:

След нанесен побой над детето ми от страна на негов съученик на територията на училището – в класната стая по време на голямото междучасие, и след като почти цял месец ежедневно посещавах училището и исках от директора информация относно мерките, които ще бъдат взети по повод инцидента с детето ми, и след като достатъчно ясно същият ми даде да разбера, че такава информация няма да получа нито в качеството ми на родител на пострадало в това училище дете, нито пък като субект на права в качеството си на гражданин на страната ни, започнах да търся в сайта на училището какви мерки и действия предприема училищното ръководство в такива ситуации. Останах изумена от факта, че нито в раздел за родители, нито в помощ на ученика, нито пък в друг раздел на сайта на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” – Благоевград, нито пък на информационните табла, изложени в коридорите на училището, мога да се запозная с правилата, които трябва да се спазват, както и мерките, които се предприемат в такива случаи, нито пък какви са правата на децата ни в такива ситуации. Ако все пак предположим, че в СУИЧЕ има разработени механизъм и правила за противодействие на училищния тормоз, но са пропуснали да го направят общодостъпен чрез публикуване на сайта на училището за нас – родителите и за децата ни, то питам аз: Защо липсват каквито и да е било данни за планирани дейности във връзка с изпълнение заповеди на МОН относно тормоза в училище, които дейности да бъдат заложени в плана за дейността на училището за учебната 2017/2018 г., утвърден от директора на 14.09.2017 г., който е публикуван на сайта на училището и е обществено достъпен?”.

Майката изтъква още, че в Правилника за дейността на училището от 17.11.2017 г. /общодостъпен на сайта на училището към настоящия момент/ не са посочени видовете и тежестта на нарушенията, както и съответните санкции. „Тогава питам аз как и по какъв начин може да се знае кое е тежко нарушение и какви санкции се налагат за него?“, отправя въпрос към компетентните институции Г. Михова, която е юрист.

Тя твърди и че заседанието на педагогическия съвет е протекло в нарушение на правилата, а процедурата по вземане на решения и налагане на санкции при физическо насилие е нарушена.

„Освен това смея да твърдя и считам, че решението /от оскъдната информация от „препис” на решение, връчено ми от училището на ПС/ е незаконосъобразно, взето при нарушение на процесуалните правила, както и неоснователно, в противоречие със ЗПУО /Закон за предучилищното и училищно образование/”, категорична е майката и анализира обстойно нормативните разпоредби.

„Уведомявам Ви и за факта, че въпреки задължението за отговор от страна на сезираната институция при сигнал/жалба, към настоящия момент не съм получила такъв от директора на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски”. И когато един родител е в неведение, как може училището и родителите да вървят ръка за ръка, за да се справят с проблемите в училищата?”.

Г. Михова настоява компетентните институции да разпоредят проверка във връзка с твърденията й и при констатиране на нарушения да предприемат съответните действия.

Към жалбата си майката прилага и копия от плана и правилника за дейността на училището през учебната 2017/2018 г., механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище /националния, разработен и въведен от 2015 г. от МОН/, стратегия за развитие на СУИЧЕ /без посочена година/, заявлението си за достъп до обществена информация, препис от решението на Педагогическия съвет и др.

„Имаме необходимите документи, но в сайта ни няма толкова място, за да качим всичките. Ползваме общонационалния механизъм за противодействие на училищния тормоз именно защото е разработен от МОН, няма как ние да си измислим нещо от небето. Спазваме националната политика”, заявиха от ръководството на СУИЧЕ и показаха цяла папка с документи.

Директорът Св. Абаджиев и зам. директорът по учебната дейност Маргарита Спирова подчертаха и че постоянно провеждат мероприятия и инциативи за превенция на агресията, като отбелязването на Европейския ден на спорта, Международния ден на търпението, информационни беседи, уроци за онлайн тормоза и безопасния интернет. Три пъти в годината се провеждат анкети с учениците, като училището си сътрудничи ползотворно с образователни медиатори и инстутициите.

„Непрекъснато се работи с учениците“, увериха от ръководството на СУИЧЕ и допълниха, че на родителските срещи родителите биват информирани за мерките за превенция на насилието и агресията в училище и се подписват, че са запознати с тях.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

14 Коментара

 1. Аз да кажа !

  Познавам майката, за да излага факти значи има основания и доказателства. А започне ли нещо, довежда го до край.
  Да видим как ще си свършат работата институциите.

  Отговор
 2. Мими

  Проблема всъщност изглежда дълеч по сериозен от колкото може би се предполага. Ако в дейсгвителност се окаже, че формално се изготвят документи относно дейности на училището, то какво остава да кажем за качеството на образованието.. Помислете, пълна катастрофа…

  Отговор
 3. фен

  До вафла и кифла много сте далеч от истината за Градо слава богу че сте селяни без задна гума хахахахаха

  Отговор
 4. Вафла

  Вафла до фен: Ами аз съм от горното село, дето картофите с бомби ги вадим та не мога да отговоря. Виж попитай докторанта, той е от долното село, дето доматите с трактори ги приготвят за лютеница.

  Отговор
 5. Кифла

  Добре, че са селяните, че да ви направят града. То май май така е станал град, и това село и другото село, че и за изборите пак тичаме на село….

  Отговор
 6. Вафла

  до фен: защо ли имате някакво чувсво за малоценност?
  Какво против селото, че там си е ок.
  Май завиждате, че си нямате!?

  Отговор
  1. фен

   До вафла защо не си идеш там .Аз не страдам че си нямам чувствам се горд с това.А да те попитам кой трактор се кара по лесно колесния или верижния

   Отговор
 7. Вафла

  Жалко за децата ни. Положението не е никак розово, ако се окаже истина. А и нека видим как ще си свършат работата институциите.

  Отговор
  1. фен

   Разбира се че децата са най важни но познавам директора не е в негов стил думата”разпукам”

   Отговор
  2. Вафла

   Истината е като водата, винаги намира пролука за да излезе наяве !

   Отговор
   1. фен

    От селяни в този град няма спасение.Както си седял и бил пребит.Защо ли

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *