Майката от Сандански, задържана за смъртта на двете й деца, се изправя пред съда днес

Майката от Сандански, задържана за смъртта на двете й деца, се изправя пред Окръжен съд-Благоевград днес от 14.30 часа. Делото ще бъде гледано от дежурния съдия Красимир Аршинков. Със защитата на обвиняемата ще се заеме служебен адвокат от София. Магистратите трябва да решат дали жената да остане за постоянно зад решетките. Това е искането на прокуратурата в Сандански.

В същото време психолози ще работят с обвиняемата, за да разберат дали тя е осъзнавала ситуацията или страда от сериозно психическо заболяване.

Снощи спонтанно десетки жители на Сандански се събраха в центъра на града, за да почетат паметта на двете деца. В града всички коментират двойното убийство. В социалните мрежи потребители обвиняват 32-годишната Кристина, която е задържана за смъртта на собствените й деца. Но има и такива, които не я винят: „ Лесно е да обвиняваме хората, мисля, че каквото и да кажем – когато не сме наясно със ситуацията, е излишно, всеки може да попадне във всяка ситуация”.

В квартала разказват, че не са знаели за сериозни проблеми в семейството на Кристина и Георги.

„ Не е имало проблем, не ми се е оплакал некой, щото ще ми се оплачат на мен, ако има нещо такова. Ами познавам ги, как, бащата дето е, е бивш мой ученик, Да, Георги, познавам го много добре”, каза съсед.

Доколко евентуално насилие в семейството е довело до крайното решение на Кристина ще трябва да покажат експертизите в хода на съдебния процес. В Сандански хората настояват институциите да обръщат много повече внимание на сигналите за домашно насилие. 

„Сега ще е Сандански, утре ще е друг град, трябва да се проверяват и трябва хората, които работят в тия учреждения наистина да го правят със сърце и душа и да приемат малко по-лично работата си, за да може да има наистина адекватна ситуация и решаване на проблема, защото в крайна сметка ситуацията е следствие на дълго трупани явно проблеми, които са били неглижирани”.

„ Това ни е най-големият проблем – защото нехаем срещу всичко. Чуваме и от преразкази, и лично чуваме, но винаги нехаем срещу това нещо. В това съм убедена. Може би принудени от обстоятелства някакви, от всичко. А и виждате тука градът е малък, всеки знае всичко за всеки в повечето случаи, съобразяваме се от ред неща”.

Припомняме, че в четвъртък около 17,30 ч горският служител Георги Трайков повикал полиция, защото жена му Кристина Дунчева е заклала двете им деца – 5-годишното момченце Васил и 3-годишната му сестричка Ивон. И двамата родители били отведени в местното РПУ, което е на метри от къщата им. При огледа са иззети два ножа и сатър.

Разпитите продължили до малките часове на нощта с участието и на психолози от МВР. Почти през цялото време Кристина не била адекватна, говорела несвързано. Имало момент, в който се опитвала да обясни, че по-голямото дете е нападнало по-малкото с ножа, а после се е наръгало само. Накрая признала за ужасното престъпление и казала с поглед, забит в земята: “Искаха да ми вземат децата. Нека сега да ми ги вземат!”

Първоначалните заключения на специалистите са, че неотдавна жената е отключила психическо заболяване. То обаче е останало неизвестно и започнало да се развива, тъй като Кристина не е била освидетелствана.

Тази сутрин в Сандански се състоя погребението на децата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *