HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Майка на 9-м. бебе, Р. Дацова от Благоевград: Смрад на гюбре от кошарата и боклуци от съседния двор тровят въздуха в квартала, не можем да отворим прозорците, страх ни е да не тръгне зараза (СНИМКИ)

„Смрад на гюбре от кошарата и боклуци в двора на съседната къща творят въздуха в квартала, има опасност от заразяване от кърлежи и бълхи, застрашено е здравето ни”, сигнализира студентката в ЮЗУ – Благоевград Радослава Дацова, майка на 9-месечно бебе.

„Започваме подписка за вземане на спешни мерки от институциите, оборът за животните се намира в началото на ул. „Освобождение“ в благоевградския кв. „Струмско“, срещу него има заведение за хранене, само на 200 метра се намира и детската градина”, заяви с тревога майката и допълни: „Животът на семейството ни в новата жилищна кооперация, в което сме втора година, се превърна в кошмар. Прозорците на жилището ни, което е на 5-ия етаж, могат да се отварят за проветряване само в мразовитите зимни дни. При затопляне на времето и след дъжд навсякъде се разнася миризмата на оборски тор и боклуци, разхвърляни из целия двор. Смрадта се носи и е непоносима, няма и помен от чистия въздух, с който се слави кварталът.

Във фамилната къща, в чийто двор е кошарата, живеят брат и сестра, пенсионери, около 70-годишни – Христо и Злата. Двамата събират всякакви отпадъци и ги складират в двора си, който определено се е превърнал в сметище. Не сме съгласни да страдаме от смрадта на гюбрето заради неразбраните ни съседи и нежеланието им да държат чисто в имота си. Преди година съпругът ми внесе жалба в община Благоевград, сега отново ще подадем сигнал. Не сме против отглеждането на животни, но не може кошарата да бъде в центъра на жилищен квартал и около нея да играят децата ни. За това има зони извън града, притеснени сме и след откритата ку-треска при кози в съседно село. Тези животни не са изследвани, не знаем дали редовно се третират против паразити. Инфекциите от бълхи и кърлежи бързо се разпространяват, вярвам, че институциите ще вземат спешни действия преди рязкото затопляне на времето и разпространяване на зарази. Бързата реакция на компетентните органи ще разреши проблема и предотврати реалната опасност от разнасящата се мръсотия”, заяви пред репортер на вестник „Струма“ Радослава Дацова.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *