Майки от Дупница скочиха срещу закриването на общинското предприятие „Ученическо хранене“

Общинското дружество „Ученическо хранене“ е пред закриване заради нерентабилност. Това съобщи председателят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов. „Дебатът за бъдещето на общинското дружество „Ученическо хранене“ е на дневен ред. Пред дружеството има три варианта”, каза на пресконференция председателя на ОбС Костадин Костадинов. „Дружеството трябва да се субсидира от общината, да се увеличат цените на купоните или то да бъде закрито. Освен това управителят Диана Борисова е подала молба за напускане и е била категорична, че няма да продължи да изпълнява тази длъжност”, допълни Костадинов.

Заявлението й беше входирано още преди няколко месеца, но по молба на Костадинов тя отложи напускането си до края на май. Депозирала е искане за отпускане на безлихвен заем от община Дупница в размер на 10 000 лв.

„Ученическо хранене“ е големият проблем сред общинските дружества”, категоричен е председателят на местния парламент. Според него то трябва да бъде закрито, а училищата да намерят варианти да осигурят храна за учениците. И сега има училища, които не ползват услугите на общинското дружество, а работят с частни фирми, тези, които работят с него пък, не са доволни от количеството храна, което се предлага.

„Дружеството няма да издържи на конкуренцията“, смята Костадинов, а като се вземе предвид и фактът, че последните месеци не работи, ситуацията става още по-сложна. Предстои разговор между различните групи в ОбС за съдбата на дружеството.

След неговото изявление в социалните мрежи родители възроптаха от намерението на общината да закрие „Ученическо хранене“. Майката на  петокласник, който учи в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Маряна Иванова, отправи апел: „Родители, да защитим децата си! В публичното пространство в Дупница излезе новина, че се готви затваряне на „Ученическо хранене“. Вместо това дружество да бъде улеснено в работата си от общината, най-лесно е то да се затвори. Децата ни ще се хранят с кетърингова храна“, написа Иванова във Фейсбук. 

Ето какво сподели тя пред репортер на „Струма”: „Ако управителката на общинското дружество не желае да работи, нека напусне, ние, родителите, ще подкрепим друг ръководител, който има желание и амбиции да работи. Имам дете в пети клас в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“. Родителите на всички деца от класа застават зад идеята да има общинско дружество, което да се грижи за храната на децата ни, а не да се гонят нечии интереси, да се съсипе „Ученическо хранене“, за да може определена фирма, близка до управляващите в града, да поеме функциите му. Ние, родителите на децата, осъзнаваме, че топлата и питателна храна е по-добра за здравето на децата ни, а не тези, предлагани в частните павилиони до училищата“, заяви разгневената майка.

Други родители коментираха, че когато купуват купони за храна на децата си в столовете на „Ученическо хранене“, се редят на опашки, което според тях означава, че все пак постъпват приходи в дружеството. В момента служителите на дружеството все пак са ангажирани, тъй като те изпълняват дейностите по програмата за осигуряване на топъл обяд за 170 човека, но тази дейност ще приключи на 19 юни.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *