Макарий пътувал до Атон около рождения си ден, всички в Рилския манастир с отрицателен тест за коронавирус

“Седмица преди да получи първите симптоми архимандрит Макарий (Чакъров) беше в Гърция с личната си кола, не е имал много контакти. Състоянието му се подобрява. Всички в манастира се тествахме и резултатите ни са отрицателни”, каза игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий. Той си е правил и преди тест, а сега температурата му била 36,3 градуса, увери игуменът.

39-годишният архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския манастир от около седмица е с коронавирус и е приет за лечение в “Пирогов”, съобщава 24 часа. Монахът е пътувал до Гърция и е бил в един от Атонските манастири. Това е станало в дните около 39-ия му рожден ден – 30 август. Монахът е с пневмония, но за момента състоянието му е стабилно. Той има и придружаващо заболяване диабет.

Адрианополски епископ Евлогий допълни, че в Светата обител още от март редовно се прави дезинфекция на храма, вътре се допускат миряни само с маски и се спазват всички противоепидемични мерки. “Всеки може отвсякъде да се зарази. Архимандритът е много стриктен и съм сигурен, че е спазвал всички предписания. Но човек не знае откъде може да хване вируса. Със сигурност обаче храмовете не са места, където се разпространява заразата”, допълни епископ Евлогий. Той недоумява защо е толкова голям интересът към заболелия монах, след като манастирът имал много по-сериозни проблеми. “Често прекъсва интернетът. Връзката с мобилните ни телефони също е много лоша. При някакъв инцидент, пожар, или пък здравословен проблем, не може да се свържем за помощ. Това са сериозните проблеми на най-големия манастир у нас”, допълни игуменът.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Вера Христова

    Възможно ли е владиката Евлогий да не проумява, че “интересът към заболелият монах” е голям, защото архимандрит Макарий е много чист човек и обичан отец и е нормално в този момент приоритет да е здравето на обичания Рилски монах,, а не интернетът и мобилните връзки в Рилския манастир?!!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *