Македонски кифлички

Необходими Съставки

брашно – 750 г

яйца – 3 бр.

прясно мляко – 250 мл

захар – 3 с.л.

сол – 1 ч.л.

свинска мас – 100 мл разтопена

суха мая – 1 пакетче

сирене – 300 г

краве масло – 50 г разтопено

жълтък – 1 бр. за намазване

маково семе – за поръсване

Начин на приготвяне

Затопляне млякото и в него сипваме маята и захарта. Оставяме за около 5 минути, да се активизира маята.

Пресяваме брашното в купа и добавяме солта.

Отделно разбиваме яйцата и ги сипваме в брашното. Добавяме и свинската мас и разбъркваме хубаво. Сипваме към тази смес и разтворената в млякото мая и смесваме хубаво. Започваме да месим, като при нужда добавяме още малко брашно, колкото да се получи меко и нелепнещо тесто. Оставяме тестото за 30 минути да втаса.

Когато тестото е втасало, го разточваме на кора с дебелина около 2 мм. Намазваме кората равномерно с разтопеното краве масло. Правим вертикални и хоризонтални разрези, така че да се получат правоъгълници с дълга страна около 10 см.

На всеки от тези правоъгълничета правим по два разреза по дължина. Поставяме в едната страна по малко натрошено сирене и навиваме кифличките. Подреждаме ги в тефлонова тава или в тава, покрита с хартия за печене, която е намаслена.

Разбиваме жълтъка и мажем с него подредените кифлички. Поръсваме с маково семе и печем в предварително загрята фурна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *