Макрон: Турция понякога работи с бойци, свързани с ИДИЛ

Френският президент Еманюел Макрон обвини във вторник турските сили, че понякога работят с бойци, свързани с групировката ИДИЛ, при операцията им в Северна Сирия, предаде БГНЕС.

„Когато погледна Турция, сега те се борят срещу онези, които се биха заедно с нас. И понякога работят с марионетки на Ислямска държава“, каза Макрон на пресконференция в Лондон с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Макрон, който ще се срещне с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган по-късно през деня преди срещата на върха в НАТО, също каза, че стои зад коментара си, направен миналия месец, в който твърди, че стратегически НАТО е „в мозъчна смърт“.

Макрон настоя, че не трябва да има „двусмисленост“ към ИДИЛ, като заяви, че действията на Турция срещу кюрдските милиции, които са помогнали на съюзниците в борбата срещу джихадистката група, показаха необходимостта от по-добра координация.

„Загубихме сътрудничество с Турция по сигурността, търговията и миграцията и Европейския съюз, и Франция“, каза Макрон и добави, че на срещата на върха трябва да се направят две разяснения.

„Как е възможно да си член на съюза, да работиш с – да се интегрираш и да купуваш неща от Русия?“, попита той, имайки предвид закупуването от Анкара от руската ракетна система С-400.

И второ, каза той, ще трябва да се зададе въпросът дали Турция иска да остане член на НАТО, ако Ердоган осъществи заплахата си да забави отбранителни мерки за балтийските държави, освен ако съюзниците не обявят кюрдската милиция за терористи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *