Малко познати факта за дъгата

Уникалното природно явление – дъга буди възхищение от всеки от нас. Красивата арка се извисява в небето след или по време на дъжд. Едва ли обаче знаете, че Аристотел е бил обсебен от дъгите или че можем да видим дъга и през нощта, пише Kmeta.bg. Представяме ви няколко не популярни и любопитни факти за цветния феномен.

Гадали са по цветовете 

Преди много години стопаните и земеделците предричали по цветовете на дъгата каква ще е реколтата тази година. Ако зеленото се откроявало означавало, че ще има много трева за добитъка. Ако пък преобладавало жълтото – ще има много добър добив на жито и царевица.

Дъга можем да видим само на Земята

Единствено и само на Земята можем да видим този природен феномен. Причината за това е, че нашата планета е единствената с постоянни течни валежи и пряка слънчева светлина.

“Дъга” – дъждовна арка

В превод от латински думата “дъга” означава дъждовна арка. В гръцки и римски времена се смятало, че тя е път, създаден от богинята Ирида, която е посредница между боговете и хората.

Аристотел е бил обсебен от дъгите

Още през 350 г. пр. н. е. гръцкият философ Аристотел за първи път започва да разсъждава върху дъгите и техните цветове. Той смятал, че е съдържала три цвята. Теорията му очевидно е погрешна, тъй като днес е ясно, че цветовете са седем – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Наблюдаваме дъга и през нощта

Ако има пълнолуние и небето е ясно, Луната, която излъчва отразена от Слънцето светлина, е всъщност достатъчно светеща, за да създаде дъга на определено място. За съжаление това явление се случва доста рядко.

В самолет можем да видим кръгла дъга

Всеки вижда дъгата като полукръг. Но, ако пътувате със самолет и погледнете надолу през прозореца, ще видите пълен кръг на дъгата.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *