Мама казва „да“, татко – „не“! Как да управлявате този конфликт в 5 стъпки

Случвало ли ви се е да бъдете на различни позиции по въпрос, който пряко касае детето? Спокойно, не сте единствените.

Това всъщност е един доста често срещан проблем при родителите, който не означава неразбирателство и срив на връзката. Просто и двамата имат свое мнение по даден въпрос, а когато той засяга детето, всеки държи да бъде прав.

Така че проблемът „Мама казва „да“, а татко – „не“, е един от доста разпространените. И засяга най-различни теми – от избора на училището до наказанията.

Има начин да бъде преодолян. При това сравнително лесно, стига и мама, и татко да искат да го направят. Предлагаме ви работещо решение в 5 стъпки, измислено от италиански психолози.

1. Научете се да се изслушвате

Разминаването обикновено възниква, когато има някакво несъгласие между родителите. То може да засегне както съвсем дребните неща – дали детето да ходи босо у дома, или непременно трябва да е с чорапи, до по-сериозните – в какво училище да продължи своето обучение след началния етап.

Ако разногласията се задълбочат, не само няма да стигнете до единно решение, а това в дългосрочен план може да подкопае стабилността на връзката и спокойствието на детето.

Затова първото, което трябва да усвоите, е да се изслушвате. Бъдете готови на компромис в името на детето. И не спорете пред него.

2. Спорете правилно

Освен че никога не трябва да спорите пред детето, трябва да се научите и да спорите правилно. Това означава да бъдете максимално аргументирани, готови на отстъпки и дипломатичност.

Няма как винаги да бъдете съгласни с партньора си, чак толкова съвършени родители не съществуват, твърдят психолозите. Важно е децата да не стават свидетели на конфликтите, защото това ще доведе до силно разочарование. Не трябва обаче и да криете, че сте на различни позиции, но винаги да подчертавате крайното единно решение. Така малчуганите виждат, че всяко различие може да бъде преодоляно. И това е един добър пример за тях.

3. Не се опитвайте винаги да сте прави

Постигането на споразумение, понякога и с цената на повече отстъпки, и приемането на мотивите на другия е друг важен урок за децата. По този начин те осъзнават какво означава способността да намериш решение, дори при различни виждания.

4. Не забравяйте за детето

Когато започнете за спорите за неща, които пряко го засягат, не забравяйте, че и то е човек и най-вероятно също има мнение по въпроса. Добре е винаги да търсите и неговото мнение и по възможност да се съобразявате с желанията му.

5. Разкажете на детето си каква е дилемата ви

Възможно е самите вие да сте затруднени във вземането на правилно решение. Може спокойно да разкажете на детето какви са колебанията ви, да му изложите аргументите си „за“ и „против“ и да го помолите за неговата гледна точка. Нищо чудно то, като трети човек, да съзре най-добрия изход и да даде правилния отговор.

По информация на noviteroditeli.bg

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *