Мангъров: Единният COVID сертификат за извършена ваксинация, праща ЕС по дяволите

Мерките срещу COVID, включително и единният цифров сертификат, с който се удостоверява извършена ваксинация, пращат Европейския съюз по дяволите. Всяка държава се капсулира и действа самостоятелно по най-невероятния от медицинска гледна точка начин. Това коментира пред медиите началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, предава news.bg.

Според него целта на тези сертификати е не да удостоверят, че човек е безопасен, а да бъдат накарани гражданите да се ваксинират, тъй като така те могат да пътуват в Европа. На практика в голямата си част те са лишени от съдържание.

Той коментира, че поставянето на ваксина по никакъв начин не гарантира наличието на антитела. За да се установи дали някой е изкарал COVID или действаща ваксина с имунен отговор, би трябвало да се изследват неговите антитела, което не се прави. 80% от хората са изкарали COVID без симптоми, има антитела, но те не могат да получат цифров сертификат, каза още доц. Мангъров.

Припомняме, съветът на ЕС одобри регламентите за цифрови COVID сертификати, с които от 1 юли може да се пътува свободно. Това важи обаче само за хората, които са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *