HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Мантарлиев-син започна строителството на луксозна почивна база с басейн до куриозната жп гара Марикостиново

Синът на мощния петрички бизнесмен Симеон Мантарлиев – Иван, започна изграждането на басейн с размери 7/12 метра, с който стартира строителство на луксозна почивна база в прочутото с минералната си вода и кални бани с. Марикостиново. Той ще се пълни с минерална вода от находище Марикостиново, откъдето е дал заявка за максимален капацитет от 74 000 куб. м/год.

Тежка техника вече е захапала ливадата срещу хотела на баща му в селото, където ще бъде новото съоръжение, а багери дълбаят дълъг ров, по който ще минава тръбата с минералната вода за басейна. Работата напредва с бързи темпове и по всичко личи, че басейнът ще е готов още за този летен сезон. Строителството обаче тепърва започва, защото предстои вдигането на хотел с ресторант, спа център, две групи сгради, представляващи свързано застрояване на 11 бунгала, обслужваща сграда и паркинг с капацитет 25 паркоместа, 6 двуетажни къщи, модулно пречиствателно съоръжение и събирателен резервоар за пречистени води, както и собствен електропровод.

Двата хотела и останалите сателитни постройки с басейна около тях ще оформят доста приличен хотелски комплекс, който ще вдигне имиджа на петричкото село. За момента нерешими пред Мантарлиеви остават само 2 проблема – снабдяването на мега комплекса им с питейна вода, тъй като селото не може да ги захранва поради липса на достатъчно количество, както и подстъпът до там, който става само чрез лека кола.

Причината е станалата за посмешище жп гара Марикостиново, която държавата построи през 2015 г. за стотици хиляди левове и заряза още първия ден. 1 година гарата не работи, през което време железата й ръждясаха, а между плочките на перона поникнаха треви и храсти.  12 месеца БДЖ „Пътнически превози“ ЕООД, „Холдинг БДЖ” АД, Националната компания „Железопътна инфраструктура“ и транспортното министерство с вещина си прехвърляха топката една на друга, обвинявайки се взаимно в неподадени документи, неизготвени транспортни схеми и т. н. Чак като се намесиха депутати от Пиринско, гарата бе тържествено открита миналото лято: с поп, височайши гости от Петрич и обещанието на БДЖ „Пътнически превози“ на нея вече да започнат да спират всички влакове по линията София-Петрич, транспортиращи до Марикостиново пациенти на местния санаториум, където се лекуват болни гърбове и крайници.

И при построяването на гарата, и при откриването й миналата година голямата гордост на държавните институции беше, че в подножието на стръмното стълбище с 50 стъпала, водещо от перона към черния път за селото и санаториума, има свръхмодерен асансьор за инвалиди, струващ 100 000 лв.

Проверка на екипа ни на място миналата седмица показа, че всъщност нищо не се е променило на „гара Марикостино“, както пише на табелката. Въпреки обещанието на БДЖ бързите влакове още не са започнали да спират, понякога спирачки удря само някой пътнически влак, но при малката разлика в цените на билетите и огромната разлика във  времето на придвижване от една гара до друга, тези тренове почти не се ползват. По тази причина, според служителите в близкия хотел, за цяла година на жп гарата в Марикостиново слезли най-много десетина души, които, натоварени с тежки пътни чанти, били принудени първо да свалят багажа по стръмните стъпала, а после да минат с него пеш близо километровия черен прашен път до хотела. 2 г. след поставянето му до момента всъщност все още никой не е ползвал прехваления асансьор. В момента той не работи, но и когато работеше миналата година, пътниците можеха да го ползват само ако поне 7 дни преди датата си на пътуване подадат заявление до БДЖ или Национална компания “Железопътна инфраструктура“. В него трябваше да се посочи датата на пътуването, номера на влака,  номера на купето, 3-те имена на придружителя, ако има такъв, собствените имена на нуждаещия се от асансьора и телефон за обратна връзка. Според обещанията на жепейците ако заявката на пътника бъдела одобрена, в уречения ден и час на жп гара Марикостиново щяло да има техен човек, който да пусне асансьора,  да го придвижи нагоре или надолу от перона в зависимост от нуждите на заявителя и пак да го заключи до следващата заявка.

Според хората от съседния хотел, това до момента не се е случвало, защото едва ли някой може да намери телефона, на който се прави въпросната заявка, а и на самата гара липсват всякакви указания за усложнената процедура, по която човек може да ползва асансьора.

Междувременно през изминалата тежка зима, в която измръзнаха повечето от палмите около хотела на С. Мантарлиев, ветровете са отнесли брезентовото платнище, с което преди година бе покрит скъпият асансьор, защото в момента то липсва и слънцето директно грее върху него. Перилата край стълбите са окончателно ръждясали, а жп гарата е останала наполовина – всяко второ платно от нея е изкъртено и липсва, кошчето за отпадъци е обгоряло, окъсаното разписание за влаковете е било актуално към 2015 г., липсва всякакво осветление. Единствено без промяна е само сбърканата табелка на гарата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *