Маринован сафрид

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 кг сафрид 
2 кг морска сол, може и нормална 
няколко дафинови листа 
черен пипер на зърна 
олио за заливане 
оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сафридът е изчистен от вътрешностите и е без главите. Измит добре, отцеден. В съд с капак се слагат ред риби, ред сол, и така докато се свършат. Вътре също посипваме, за да се осоли много добре отвсякъде рибата. Затварят се с капак и престояват на хладно пет дни. Измиват се от солта и се слагат в разтвор от равни части оцет и вода, за още 24 часа. Разтворът трябва да ги покрива, затова се притискат с чиния или друго. Изваждат се от оцетения разтвор и се отцеждат в гевгир много добре. Подреждаме ги в буркани или в друг съд, като между тях се слагат тук там дафинови листчета, черен пипер на зърна. Подреждаме ги плътно в бурканите. 

В дълбока малка тенджерка загряваме олио и с малка хапка до златисто проверяваме за готовност на олиото. Оставяме препърженото олио да се охлади напълно. С него заливаме рибите в буркана или в съда. Ако са за зимата, стерилизираме 5 мин бурканите за капачките. С препърженото и охладено олио заливаме до горе съдържанието в бурканите. По този начин рибата се запечатва. Ако е за бърза консумация ги слагаме в съд с капак и в хладилника. Когато извадим за мезе от този маринован сафрид, може леко да изцедим сок от лимон и да гарнираме със ситно нарязан лук, може и поръсен с копър или дресинг. Лесна и много вкусна! Пие и вино, и ракия!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *