Сгответе Куркудена чорба на Мария Шутракова, завеждащ “Контрол и организация на болничното хранене” в МБАЛ – Благоевград

Куркудена чорба
Необходими продукти за куркудена чорба:
Около 500-650 г свинско месо, около 1 кг кисело зеле, 1 стрък праз лук, 1-2 супени лъжици ориз, 1 супена лъжица свинска мас и 30 мл олио, черен пипер, сладък червен пипер, суха чубрица, 1-2 чушки, 1,5 литра зелев сок, сол (ако има нужда). Свинското месо нарязвам на много малки хапки. Запържвам ги в добре загрята мазнина в тенджерата за супата. Пържа до златисто от всички страни. Разбърквам периодично, за да се зачерви месото равномерно.
Докато месото се пържи, си нарязвам лука и чушките на кубчета. Прибавям ги към златистото месо и задушавам за 5-6 минути, като често разбърквам. Добавям 5-6 зърна черен пипер, едро счукани, и 1 чаена лъжичка сладък червен пипер. Наливам и зелевия сок. Като заври, добавям ситно нарязаното кисело зеле.
Варя чорбата на тих огън, докато зелето и месото се сготвят добре. Когато са готови, добавям и ориза и варя още 10-15 минути. Готовата куркудена чорба се подправя с нарязана люта чушка и стрита суха чубрица. Тези продукти са за 6 порции.


Приятен апетит!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *