Мародери обраха църква

Обраха канцеларията на архиерейския наместник в двора на храма „Св.Св.Петър и Павел” в Котел.

Ставрофорен свещено иконом Димитър сподели своето огорчение и потрес от поредния вандалски акт над църковна собственост.

”Свидетели сме на изключително нескопосана кражба. Разбивайки със щанга външната и вътрешната врата, апашите са откраднали само телевизора, сателитния приемник и рутера. Не са пропуснали да вземат и двете дистанционни управления за тях.  Предполагам, че са били двама. Това е работа на дрогирани наркомани. Полицайте даже се учудиха ,че е взет само телевизор, който е на стойност 350-400лв. Запитан защо не е посегнато на многото литература, сред която и скъпи редки издания, свещеникът с усмивка попита:“ Ще ги четат ли, аз трудно се справям с това. Взето е само това, което ще бъде бързо и лесно продадено, а парите – изядени и изпити. Нашите закони някак си галят престъпниците, вместо да им дадат заслуженото, те ги погалват. Затворите били пълни? Ми те са пълни с курортисти, с почиващи. Излизат оттам и пак започват да се занимават със същите дела. С по 4-5 присъди на свобода, това са рецидивисти,  какви са тези условни присъди. Какво правите вие там, горе, дето се занимавате с правосъдие??? Тъкмо се поуспокоихме малко от кражбите, от набезите по храмовете и ето – пак се започна. Направихме солиден ремонт на сградата до храма, в която се помещава и моята канцелария. Стана уютно, приветливо място,  където да мога  да се срещам с миряните по всякакви въпроси, да движа административните дела на нашата епархия. Явно това привлече вниманието и интереса на злосторниците и те не пропуснаха възможността „профилактично” да проверят и отарашат каквото е ценно за тях.”

Видимо разстроеният от случилото се свещеник припомни с болка и за последния набег над този храм. Изключително бруталната кражба през 2011 г. на едната камбана от камбанарията на църквата, мястото на която и до днес е празно. С нескрито възмущение архиереят припомни и факти около кражбата и смешните присъди,  които са получили крадците от Котел, решили да я натрошат на големи парчета да я продадат за скрап в Ямбол. С недоумение разказва и детайли от делото за камбаната,  когато адвокатът на престъпниците пледирал, че това било просто някаква камбана, нямала археологическа стойност  и  не била с голяма ценност, предаде kotelnews.
Запитан дали вижда някакъв символ в датата 9-ти септември,  на която е извършено посегателството над канцеларията,  свещеникът обясни: „Обикновено не свързвам събитията с дати, вчера беше един прекрасен християнски празник –  рождението на Пресвета Богородица Мария. Цял ден бяхме в храма, отслужихме тържествена служба, направихме няколко кръщенета, ден,  изпълнен с радост и удовлетворение от свършената работа. Че било на следващия ден 9-ти септември…въобще не ми е минавало през ума. Ще го запомня като дата с грозната кражба,  която е станала, но никакви паралели с други събития, както ме карате,  не мога и не искам да правя. Все едно да ме питате и за 6-ти септември , който беше една подигравка.

В днешното състояние на държавата ни,  празнувайки този акт на съединение, недоумявам как обнародват деня за почивен. От какво да си починем, това не мога да разбера. С какво сме се отрудили и обременили, че чак да почиваме. Но постоянно забравяме за големите Господни и Богордични празници, това ли е христянство? По този ли начин изразяваме принадлежността си и вярата в Господ и общество? Не виждам нещата да добият по-добър характер, докато нашите властници не излязат в парламента и да кажат, че православието е основна религия  в България. Всичко останало е секти, които опорочават името на Господ с техните начини на служение“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *