Маските задължителни в час след решение на педагогическите съвети

Носенето на маски по коридорите е задължително за учениците, а в класните стаи – по пожелание. С решение на педагогическите съвети те могат да станат задължителни и по време на часовете, съобщава Монитор.бг. Това става ясно от писмо на просветния министър Красимир Вълчев до директорите, изпратено чрез началниците на образователни инспекторати.

Той уточнява, че това решение може да бъде за определени класове или за всички ученици с оглед защита на здравето на учители и ученици.

Носенето на маски от гимназистите в 11-и и 12-и клас по време на часове по профилирана подготовка е наложително, подчертава министърът. Причината е, че когато има смесване от различни класове, се нарушава принципът на невзаимодействие. Още в края на миналия месец от МОН обясниха, че обмисля да поставянето на маски по време на час да бъде препоръчително за учениците от 11-и и 12-и клас в профилирана подготовка, когато се налага смесването на повече от един клас по време на занятията. 

В писмото е посочено още, че ако се осъществяват дейности с ученици от различни класове или етапи и не е възможно да се осигури дистанция от 1,5 м между учениците от различните паралелки, при провеждане на олимпиади и състезания в класните стаи и другите учебни помещения като кабинети, физкултурен салон, лаборатории, работилници също е наложително носенето на маски.

При учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително за времето, когато осъществяват близък контакт с учениците. При наличие на разстояние по-голямо от 1,5 м между педагозите и децата, е допустимо те да са без маска. „Учителите могат да продължат да използват защитни шлемове, но само като допълнение към защитните маски за лице.“, посочва министърът.

„В последните седмици развитието на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 в страната ни, се усложнява. Разработените насоки преди началото на учебната година позволиха тя да започне в една контролирана среда и да даде увереност при вземането на решения на ниво училище. С навлизането в есенно-зимния период ситуацията с епидемията от COVID-19 и други вирусни заболявания се влошава, като едновременно с това става все по-динамична и неравномерна в различните области и общини на страната. Ето защо от изключително значение са и личните предпазни средства.“, мотивира предложението Вълчев

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

6 Коментара

 1. Маската

  Ега не ти сложат гробовна маска, самоубииец малоумен. Пускай лапетата онлайн!!!!

  Отговор
 2. Георгиева

  тези защо не вземат да се скрият вдън гори тилилейски и никога повече да не се показват? Няма нещо свестно от пролетта насам, което да са свършили в помощ на учениците и на учителите! Седят вкъщи, защото се страхували от вируса за себеси и за семействата си, работят дистанционно и едва чакат някоя паралелка да излезе в онлайн обучение, за да влязат в платформата на проверка – напр. ст. ескп. по БЕЛ. Хайде да влязат в училищата и да поработят малко присъствено, та тогава да говорим!

  Отговор
 3. Нина

  Защо си измиваш ръцете с педагогическите съвети? Нали най-напред ти пусна заповедта до РУО, а сега педагогическите съвети! Ей, безумец!!! Вие чакате да останете без учители, както останахте и без лекари, ли?

  Отговор
 4. Аман от мазньовци

  Ами те учениците купонясват всяка вечер, “смесвайки” се с други връстници от целия град, ама това министърО не го отчита. Той трябва да рапортува на Вожда, че “в Просветата всичко е спокойно”. То и на Шипка е било “спокойно”, ама 9000 са умрели не от куршуми, а от студ…

  Отговор
 5. Нина

  Как пък едно адекватно решение не можаха да вземат от началото на учебната година? Безумец до безумец, мила моя майнольо, а някой по-голям от всички!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *