Маските на благоевградския пазар налични – едни ги пазят в джоба, други на ръката като гривни, трети на врата като траперска кърпа…

Бившият кмет на с. Градево Васил Иванов вчера бе сред малцината търговци без маски на открития пазар в Благоевград. Вместо личното предпазно средство той бе вързал като трапер кърпа около врата си, която вдигна бързо при въпрос на репортер на „Струма“ не се ли притеснява за клиентите си и демонстративно се отдалечи в другия край на сергията в знак на отказ да коментира.

Далеч по-откровен бе колегата му Георги, който продаваше стари вещи извън огражденията и в очакване на клиенти бе заровил поглед в телефона си. „На открито съм и извън огражденията, затова съм без маска, но имам в джоба чисто нова“, с усмивка обясни търговецът, докато вадеше доказателството. „Слагам я, като се завъртят клиенти“, допълни той.

Ръководството на „Пазари“ ЕООД се бе погрижило за организацията на движение в пазарния ден, но малцина от купувачите се съобразяваха с отбелязаните за вход и изход места. Затова служители на дружеството се сменяха при входа да насочват излизащите към успореден коридор, за да не се смесват двата потока.

„Хората се разбират и няма напрежение“, обясни работеща към общинското дружество. С малки изключения, търговците бяха „опаковани“, повечето клиенти също се съобразяваха със задължителните мерки за носене на маски и на открито, където има струпване на повече хора, установи репортерска проверка.

Възрастна жена, нахлузила маската си на ръката като гривна, извинително обясни, че не я е забравила, но я свалила да не я изцапа, докато си избира чушки. „Всичко това са простотии“, реагира вместо нея търговката, но отказа да мотивира твърдението си.

„Въобще не се притеснавам заради Ковид, в семейството сме напълно здрави и мисля, че е обикновен вирус, нищо повече, някои го изкарват по-леко, други по-тежко“, обясни липсата на маска на лицето си млад мъж, дошъл на пазара със синчето си.

В другия край на пазара, където бе отбелязан изходът, също имаше служител на „Пазари“ ЕООД, който да следи за спазване на реда. Той разказа как сутринта върнал шофьора на кмета при опит да влезе през изхода, като го упътил да обиколи и да влезе през указаното място. „Разпоредбите са еднакви за всички, няма кмет, няма премиер. Вярно, трудно е вътре да се спазва дистанция от 2 метра, все пак е пазар, но 98 % от хората са с маски“, отбеляза той, докато подвикваше на клиенти да поставят маски на лицата си.

Вероятно заради работния ден вчерашният пазар в областния център на Пиринско не бе многолюден. Рязък спад на клиенти през последните седмици регистрират и по магазините в централната зона на града. Продавачка в една от много оборотните пицарии коментира, че от обявяване на пандемията през март работното им време вечер е намалено с 2 часа и приключват в 21 ч., така че рестрикциите на Общинския кризисен щаб няма да се отразят на работата им. Жената отбеляза, че оборотът силно е паднал, тъй като хората се самоограничават. „Цели семейства остават у дома в изолация, а в обедните почивки много малко хора вече се хранят навън“, обяснява продавачката отлива на клиенти.

Колежката й в магазин на верига за обувки на централната търговска улица потвърждава тенденцията. „Клиентите са малко, виждате, че и по улиците няма хора, градът е празен вече не само вечер, но и през деня“, отбелязва очевидната истина дамата.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *