Маските на открито в Кюстендил остават задължителни до 7 март

Носенето на маски на открити обществени пространства в община Кюстендил остава задължително до 7 март включително. За същия период се запазва и въведеният пропускателен режим за поликлиниката в град Кюстендил. Това взеха единодушно като решение на онлайн заседание членовете на Областния кризисен щаб. Заседанието свика областният управител Виктор Янев, който за пореден път апелира за стриктно спазване на мерките от всички и за взаимно пазене.

„Въпреки наложените допълнителни мерки ситуацията продължава да бъде притеснителна. Заболеваемостта на 100 хил. за изминалите две седмици е 445 души. Има тенденция на едно плато, но заболеваемостта расте. Това не ни дава основание да премахнем наложените допълнителни мерки засега“, каза Янев. Той обясни също, че заболелите за последните три месец в Кюстендилска област са 2354, като средната заболеваемост на ден е 28 човека.

По време на заседанието директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков обяви, че броят на карантинираните лица на територията на областта е 630, на домашно лечение са 571 човека, 131 са хоспитализирани лица, излекуваните са 4797, а починалите лица са 248. Положителните нови случаи от 9 до 21 февруари са 507, съобщи още д-р Величков.

По време на онлайн заседанието присъстващите членове на щаба обсъдиха и организацията във връзка с имунизационния процес на територията на областта. „На територията на Кюстендилска област са разкрити[ДМ1]  13 ваксинационни пункта, с тенденция те да станат 14“, заяви директорът на РЗИ – Кюстендил.

Той представи данни и за имунизираните лица на територията на областта до този момент. „Общо обхванатите лица са 1387. Общо поставените дози в Кюстендилска област са 1807. От тях обхванатите с втора доза са 420, а с първа доза – 967. Само в неделя  са ваксинирани 206 човека“, съобщиха от РЗИ – Кюстендил. От здравната институция уточниха също, че до този момент 846 човека са имунизираните с препарата на „Пфайзер“, 21 са с „Модерна“ и 520 с „АстраЗенека“. 

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *