Масово недоволство в Благоевград, гражданите вдигнаха ръце от драстичното поскъпване на храните

Цените на основни хранителни продукти поскъпват леко, но постоянно. От началото на август много стоки от първа необходимост вече са на нови, по-високи цени, сигнализираха в „Струма“ читатели. Репортерска проверка в няколко магазина в центъра на Благоевград потвърди тенденцията.

„Яйцата днес дойдоха на 21 стотинки. От месец на всяко зареждане се качват с половин стотинка, като тръгнаха от 17 ст.“, обясни управителката в един от оборотните хранителни магазини Емилия Бостанджиева и допълни: „Много неща се увеличават. Сиренето например също се вдигна, продавахме го на 7,30 лв., а сега идва при нас на 7,50 лв. доставна цена. Пуснах го на 8,50 лв. Маслото също много поскъпна. Ще ви кажа, че едно вносно масло скочи с близо 2 лв. пакетчето, даже не знам дали ще го продам. Хайде, на другите марки се вдигна с по 40-50 стотинки, но при немското ръстът е сериозен. И това е от началото на август. Питам дистрибуторите, те ми обясняват, че и на тях им ги докарват на по-високи цени, съответно и те ги вдигат. Така и ние нямаме избор“, разказа търговката.

Тя отбеляза, че олиото, брашното, вафли и бисквити, както и чипсовете и шоколадовите изделия засега запазват цените, но за сметка на това всички млечни продукти идват с по-високи цени, с изключение на млякото – прясно и кисело.

„Кашкавалът също се увеличава, вече цената му е с по левче на килограм по-висока. И това е при всички фирми “, обясни Е. Бостанджиева.

Констатациите й потвърди и колегата й в друг магазин Васил Влахов: „Да, яйцата се вдигнаха с 2-3 стотинки, млечните продукти също се увеличиха. Наистина няма причина, особено през лятото, за първи път вдигат цените. Но като погледнете каква истерия стана със заразените с инсектицид яйца в Холандия, Германия, Белгия и други страни, и унищожаването им, си мисля, че нашите производители са се ориентирали към износ заради по-високата цена и нуждата от запълване на „дупката“ в пазара в Европа. Според мен затова скочиха у нас яйцаята сега, тази година дори по Великден, когато е най-голямото им търсене, не се увеличиха. Все пак яйцата не са стока, която може да се складира и след няколко месеца да се извади на пазара с по-висока цена, трайността им е месец, не повече.

А за млечните продукти нямам обяснение за увеличението, но е факт. Чувал съм от производители, че тази година има малко мляко заради горещините, разходите били големи, токът също се бил увеличил и това е причина за скока в крайната цена на продукцията.

При колбасите също има лек ръст. На лютеницата също има увеличение с по 10-20 стотинки, въпреки че това е стара реколта“, коментира В. Влахов.

Логичното му обяснение за ръста са климатичните условия. „За пример да вземем меда, зимата беше сурова и много пчели загинаха. Сега при голямото засушаване пашата им рязко намаля – говоря за нашия регион. Резултатът е увеличение на цената с 1 левче. В момента килограм мед се продава между 10 и 11 лв., а беше с лев надолу“, обясни той.

„Виновни са търговците. Не може производител да качи с цял лев цената на килограм сирене сега. Никой няма да си го позволи“, категорична бе съсобственичката на мандра в Пиринско Изабела Свиленова. „В момента ние качихме изкупната цена на млякото с 10%, но продажната не сме променяли. Тези дни говорих с пловдивски търговци и разбрах, че всички мандри в района опитвали да вдигнат цената на кашкавала, но ръст от 12% няма как да има. Истината е, че есента винаги леко се качват цените, но в рамките на 20 до максимум 50 стотинки за сирене и кашкавал, не повече. Никой производител няма да качи с лев продукцията си. То е мъка и с 20 ст. да се вдигне цената на килограм сирене, защото търговците недоволстват. Така че покачване с лев е абсурд. Заради гърците, които свалиха цената на фетата, износната цена на българските млечни продукти за страните от ЕС много се свали от търговците, а ние не можем да направим същото спрямо животновъдите, тъй като трудът им е къртовски, имат си своите разходи, а работници за фермите няма“, каза И. Свиленова.

Производители разкриха, че килограм качествено краве сирене излиза от мандрите с цена около 6,50 лв.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *