Цените на основни хранителни продукти поскъпват леко, но постоянно. От началото на август много стоки от първа необходимост вече са на нови, по-високи цени, сигнализираха в „Струма“ читатели. Репортерска проверка в няколко магазина в центъра на Благоевград потвърди тенденцията.
„Яйцата днес дойдоха на 21 стотинки. От месец на всяко зареждане се качват с половин стотинка, като тръгнаха от 17 ст.“, обясни управителката в един от оборотните хранителни магазини Емилия Бостанджиева и допълни: „Много неща се увеличават. Сиренето например също се вдигна, продавахме го на 7,30 лв., а сега идва при нас на 7,50 лв. доставна цена. Пуснах го на 8,50 лв. Маслото също много поскъпна. Ще ви кажа, че едно вносно масло скочи с близо 2 лв. пакетчето, даже не знам дали ще го продам. Хайде, на другите марки се вдигна с по 40-50 стотинки, но при немското ръстът е сериозен. И това е от началото на август. Питам дистрибуторите, те ми обясняват, че и на тях им ги докарват на по-високи цени, съответно и те ги вдигат. Така и ние нямаме избор“, разказа търговката.
Тя отбеляза, че олиото, брашното, вафли и бисквити, както и чипсовете и шоколадовите изделия засега запазват цените, но за сметка на това всички млечни продукти идват с по-високи цени, с изключение на млякото – прясно и кисело.
„Кашкавалът също се увеличава, вече цената му е с по левче на килограм по-висока. И това е при всички фирми “, обясни Е. Бостанджиева.
Констатациите й потвърди и колегата й в друг магазин Васил Влахов: „Да, яйцата се вдигнаха с 2-3 стотинки, млечните продукти също се увеличиха. Наистина няма причина, особено през лятото, за първи път вдигат цените. Но като погледнете каква истерия стана със заразените с инсектицид яйца в Холандия, Германия, Белгия и други страни, и унищожаването им, си мисля, че нашите производители са се ориентирали към износ заради по-високата цена и нуждата от запълване на „дупката“ в пазара в Европа. Според мен затова скочиха у нас яйцаята сега, тази година дори по Великден, когато е най-голямото им търсене, не се увеличиха. Все пак яйцата не са стока, която може да се складира и след няколко месеца да се извади на пазара с по-висока цена, трайността им е месец, не повече.
А за млечните продукти нямам обяснение за увеличението, но е факт. Чувал съм от производители, че тази година има малко мляко заради горещините, разходите били големи, токът също се бил увеличил и това е причина за скока в крайната цена на продукцията.
При колбасите също има лек ръст. На лютеницата също има увеличение с по 10-20 стотинки, въпреки че това е стара реколта“, коментира В. Влахов.
Логичното му обяснение за ръста са климатичните условия. „За пример да вземем меда, зимата беше сурова и много пчели загинаха. Сега при голямото засушаване пашата им рязко намаля – говоря за нашия регион. Резултатът е увеличение на цената с 1 левче. В момента килограм мед се продава между 10 и 11 лв., а беше с лев надолу“, обясни той.
„Виновни са търговците. Не може производител да качи с цял лев цената на килограм сирене сега. Никой няма да си го позволи“, категорична бе съсобственичката на мандра в Пиринско Изабела Свиленова. „В момента ние качихме изкупната цена на млякото с 10%, но продажната не сме променяли. Тези дни говорих с пловдивски търговци и разбрах, че всички мандри в района опитвали да вдигнат цената на кашкавала, но ръст от 12% няма как да има. Истината е, че есента винаги леко се качват цените, но в рамките на 20 до максимум 50 стотинки за сирене и кашкавал, не повече. Никой производител няма да качи с лев продукцията си. То е мъка и с 20 ст. да се вдигне цената на килограм сирене, защото търговците недоволстват. Така че покачване с лев е абсурд. Заради гърците, които свалиха цената на фетата, износната цена на българските млечни продукти за страните от ЕС много се свали от търговците, а ние не можем да направим същото спрямо животновъдите, тъй като трудът им е къртовски, имат си своите разходи, а работници за фермите няма“, каза И. Свиленова.
Производители разкриха, че килограм качествено краве сирене излиза от мандрите с цена около 6,50 лв.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА