Математик: За новия щам трябват по-строги мерки, заразата ще пламне много бързо

Математик направи експертен коментар на новия щам на коронавируса. Той прогнозира как действа и какви мерки ще трябва да се предприемат. Както е известно, новият щам постепенно нахлува и на Балканите.

“Ще усетим веднага момента, в който новият щам стане доминиращ у нас. При едни и същи мерки, водели до спад, ще започне потенциален ръст на случаите. Той е достатъчно заразен, за да преодолее фиксирани мерки. Тогава ще ни трябват по-строги”. Това заяви математикът Лъчезар Томов за “Здравей, България” по Нова тв.

“Опасността от новия щам наистина е по-голяма, но той отново може да се контролира. Въпросът е да не го оставим да достигне високи нива”, каза още той.

И допълни: “Всичко зависи от това какви мерки взимаме и как действаме като общество и като индивиди. Видяхте, че можем да контролираме вируса в България”.

В Англия имаше по-лошо управление на епидемията от България – оставиха училищата до последно отворени. Няма да стигнем до 70% ваксинирани у нас, но ако имаме доставки, може да се използват всички дози до лятото. Затова обаче трябва масирана кампания за имунизация, за да видят хората, че няма опасност от ваксината. Нека да се говори и с хора, оцелели от вируса, но нетрудоспособни, защото имат усложнения и кардиологични проблеми, заяви той. 

“Ако имаме ваксината на АстраЗенека, то до края на лятото ще може да ваксинираме 2 млн. българи”, каза Лъчезар Томов. 

Активните случаи са 29 000 официално, умножете го по 3-4 – т.е има 70-80 хиляди преносители на вируса, съобщи математикът. 

“Видяхте, че можем да контролираме мерките – новият щам е по-заразен, но все пак всичко зависи от обществото”, завърши Лъчезар Томов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *