Машините стреснаха възрастните избиратели в Благоевград, членовете на СИК с абсолютна забрана да им оказват каквато и да е помощ

От 139-те избирателни  секции на територията на община Благоевград в 120 ще се гласува само с машина на частичните избори за кмет на 27 юни, а в 54 секции ще бъдат поставени по 2 машини, за да стане гласуването по-бързо. Това съобщи председателят на ОИК Мартин Бусаров, който вчера се зае с обучението на членовете на секционни комисии.

Ново за организацията на изборите е, че във всяка секция освен 1 или 2 машини ще се доставят и бюлетини, равни на броя на избирателите, хората обаче няма да имат право да гласуват с хартиена бюлетина, освен ако апаратът не аварира.

Новост е и че машините ще бъдат отнесени в секционните комисии в събота от самите членове на СИК-овете, които на последните парламентарни избори чакаха от 9 сутринта до 16.00 следобед представители на „Сиела“ да им донесат устройството и го пробват пред тях дали работи. Заедно с машината, която е в пломбиран куфар, членовете на комисията ще носят и чувала с бюлетините, макар че те едва ли ще бъдат използвани, 6 вида протоколи – 3 делови и 3 чернови, вместо досегашния 1 протокол с чернова,  плик с макетно ножче, тиксо и урна, 2 бр. резервни ролки, 5 карти – 2 за активиране на машината от ръководството на СИК-а и 3 за гласуване, отделно и пълен набор с дезинфекционни материали, защото страната официално е в извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2021 г.

На местните избори в Благоевград обаче се очаква активността да е много ниска точно заради задължителното машинно гласуване.

В редакцията на вестника непрекъснато постъпват сигнали от възрастастни избиратели, които са категорични, че ако не им позволят да гласуват с хартиени бюлетини, няма въобще да си правят труд да ходят в неделя да дадат вота си. Въпреки че в интернет е пълно с клипове, показващи последователността на гласуването с машина и независимо от твърдението, че гласуването е дори по-лесно от работа с банкомат, хората са притеснени, че няма да се справят. Факт е, че на село, а и голяма част от градските пенсионери си получават пенсиите не от банкомат, а от пощенските клонове и  служители, повечето от тях нямат телефони и компютри и изправянето пред машината определено ще е предизвикателство, с което те не биха се справили. Освен това пред машината човекът от третата възраст ще бъде оставен сам с карта в ръка и мигащ екран и без възможност дори да пита къде точно трябва да пъхне картата, защото на членовете на комисията е абсолютно забранено да помагат по какъвто и да е начин на избирателите при машинното гласуване. Единственият помощник за бабите и дядовците ще бъде залепеното в близост до машината указание какво трябва да правят, но ако тръгнат да го четат цялото и изпълняват картинка по картинка, това ще отнеме ужасно много време и не е сигурно, че накрая ще има резултат под формата на отпечатана разписка, при това вярно попълнена.

Същият задължителен начин за гласуване на парламентарния вот на 11 юли ще бъде още по-сложен за това, че човек трябва да търси партията, за която иска да гласува, на няколко страници, а и да отбелязва преференция.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *