Мащабен проект претърпя крах! Изчезна инвеститорът, мераклия да отглежда женшен и арония

Поредният мащабен проект в Сапарева баня претърпя крах. Кореецът с намерението да отглежда женшен и арония в общината изчезна. 40 дка общинска земя вече две години пустеят.  

Съвместният проект на общината и корееца Би Юн Чой стартира на 30 май 2017 г., когато общинските съветници в курортния град дадоха картбланш на новото дружество “Нов проект Сапарева баня”. Общината влезе в него с капитал от 4000 лв. и 40 дка земя. Беше избран и управител на дружеството – общинският съветник от ГЕРБ тогава Любомир Кръстев. Определиха му и 1260 лв. заплата. Кореецът Би Юн Чой трябваше да осигури само семената за екзотичния женшен.

Две години дружеството не заработи, управителят не получи нито стотинка заплата. Инвеститорът кореец дойде на място в Сапарева баня да разясни на общинските съветници каква е печалбата и какви са разходите при отглеждане не женшен. Подписа договор за сътрудничество и изчезна. От общината не могат да го открият.

„Ако се интересувате дали общината е загубила средства от това съдружие, ще ви кажа, че не е загубена нито стотинка. Управителят Любомир Кръстев не е получавал заплата, защото дружеството не е работило нито ден. Търсим контакти с корейския партньор, но не можем да се свържем с него. Не зная какво става, може и да му се е случило някакво нещастие”, заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Дружеството “Нов проект Сапарева баня” ЕООД е регистрирано на 19.07.2017 г., стана ясно от справка в Търговския регистър. Името на Би Юн Чой никъде не фигурира. При регистрацията са записани името на управителя Любен Кръстев и община Сапарева баня. Адресната регистрация е на адреса на общината.

Както “Струма” писа, през първата година след учредяване на дружеството общината в Сапарева баня извърши оран и зася овес на 40-те декара, определени за засаждането на женшен. Такова изискване е предявил Би Юн Чой, за да може на следващата година да се засади женшенът.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Само питам?

    А овесът от 40-те декара продадохте ли и къде влезнаха парите от него?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *