МАЩАБЕН СКАНДАЛ! Ромите в Симитли бесни, че не ги пуснаха да гласуват с придружител, полиция и жандармерия охраняваха цял ден секцията

Под знака на мащабен скандал, свързан с гласуването на ромите, премина изборният ден вчера в Симитли. Той избухна преди обяд в секция в местното училище, бързо ескалира и се наложи секцията да бъде оставена под контрола на полиция и жандармерия. През целия ден в двора на училището пък остана тълпа роми, които шумно се възмущаваха от това, че не им позволяват да гласуват.

Оказа се, че забраната идва от председателката на секцията Анелия Никова, излъчена от „Има такъв народ”. Тя отказала да пусне зад машината роми, които си водели придружител, защото, както сами си признавали, били неграмотни и не можели да четат.

„Неграмотните нямат право да гласуват“, категорично обяви Никова, с което си навлече нападки както от страна на ромите, така и от членовете на ГЕРБ в секционната комисия. Запознати достатъчно с изборните правила, гласоподавателите, на които бе отказан достъп до машината, я нападнаха открито, че никъде законът не изисква образователен ценз. Най-активен бе Альоша, който се опитваше да предизвика съчувствието на околните с това, че не го пуснали като придружител на приятеля му Живко, който преди години боледувал от менингит. Живко си призна, че е неграмотен, както и че предварително се бил ориентирал кой точно от кандидат-депутатите да подкрепи, само дето не знаел как да се справи с машината и какво точно да натисне, за да си даде гласа.

Без да са боледували от менингит, останалите роми казаха същото.

За да се справят с буйстващия в двора електорат, полицията повика подкрепа от жандармерията. На мястото на скандала дойдоха с кола и кметът на Смитли Апостол Апостолов-Поли и синът му – досегашният депутат и кандаидат за нов мандат Стефан Апостолов, но двамата останаха за малко зад оградата и си заминаха, без да се намесват. Альошата се опита да въведе кмета и кандидат-депутата в обстановката, но Поли намръщено го увери, че това е демокрацията, и побърза да се качи в колата.


Альошата бе искрено възмутен, че председателката на СИК не ще да пусне зад машината неграмотните роми с придружител, който да маркира вместо тях

Припомняме, че на предишните парламентарни избори на 4 април бившият футболен съдия и кметски син Стефан Апостолов пренареди листата на ГЕРБ и от почетното 22-о място след мощен преференциален вот получи 9507 гласа и стана първи. Той измести дори водача на листата – транспортния министър Росен Желязков, който отчете 2380 лични преференции и 6905 „служебни” от бюлетините без отбелязано предпочитание. През април ГЕРБ бе първа политическа сила в района с 35%, зад които стояха 53 641 гласа, и се оказа, че почти всеки пети от гласувалите за ГЕРБ е отбелязал преференция за Стефан Апостолов. Близо 60 на сто от преференциите му бяха подадени от община Симитли, а в някои от селата на общината резултатите му бяха забележителни – в Мечкул от гласували 14 души 12 бяха подали преференции за Апостолов, в Сенокос от 12 гласа 10 бяха за него, в Градево имаше 78 гласа за ГЕРБ и 75 преференции за Апостолов. В секциите в град Симитли пък подкрепата за сина на кмета бе 96% – от 2552 души, гласували за ГЕРБ, 2459 бяха посочили като предпочитан кандидат Стефан Апостолов.


Боледувалият от менингит Живко /седналият вляво/ си призна, че знае кого иска да подкрепи за депутат, но не знае как

Ще се повтори ли тази изборна победа за младия депутат, ще стане ясно най-рано днес, когато РИК успее да обработи преференциалните гласове за всичките 229 кандидат-депутати, желаещи да представляват интересите на благоевградчани в 46-о НС.


Председателката от ИТН Анелия Никова си навлече гнева на електората с категоричното си убеждение, че неграмотните нямат право да гласуват

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *